Jak zrobić owocowe desery lodowe? - KUKBUK

Jak zrobić owocowe desery lodowe?

To najlepszy czas, by zrobić użytek z dojrzałych na słońcu owoców. Podpowiadamy, jak zamienić je w pyszny deser.

Zdjęcia: Magda Klimczak, Małgorzata Łaniak, materiały prasowe

desery lodowe kukbuk

Czas obfitości: brzoskwinie, maliny, borówki, jagody kuszą soczystością na straganach. Lubimy zjadać je od razu, ale doceniamy je też jako składniki letnich, orzeźwiających deserów. Pod wpływem obróbki cieplnej, a potem chłodzenia czy mrożenia uzyskują nowy smakowy wymiar. Przedstawiamy wam nasze ulubione mrożone owocowe desery, których przygotowanie nie jest ani specjalnie pracochłonne, ani trudne, szczególnie jeśli macie odpowiedni sprzęt.

 

Na początek proponujemy lody z borówek słynących z antyoksydacyjnych właściwości. Wystarczą trzy godziny mrożenia i lodowy deser gotowy!

 

NIE PRZEGAP SEZONU NA BORÓWKI, ZAMROŹ JE W LODACH <PRZEPIS TU>

desery lodowe kukbuk

Kto przygotowuje domowe desery owocowe, powinien pamiętać o odpowiednim przechowywaniu owoców. Nie ma nic gorszego niż zmarnowany plon. Może więc warto zainwestować w wyjątkową lodówkę Amica? Ta została wyposażona w pojemnik Vit Control umiejscowiony na spodzie komory chłodziarki. Panuje w nim niższa temperatura niż w reszcie lodówki, dzięki czemu jest to idealna przestrzeń do przechowywania owoców, warzyw oraz innych nietrwałych produktów. Szuflada Vit Control ma specjalną regulację wilgotności powietrza – funkcja ta skutecznie minimalizuje ryzyko rozwoju drobnoustrojów, a owoce i warzywa zachowują świeżość i jędrność nawet dwa razy dłużej.

desery lodowe kukbuk

LODY BRZOSKWINIOWE, WCALE NIE TAKIE TRUDNE, A JAKIE PYSZNE! <PRZEPIS POD LINKIEM>

desery lodowe kukbuk

To nie są zwyczajne lody – połączenie pieczonych brzoskwiń z winnym smakiem balsamico daje wyrafinowany efekt. Kiedy już wszystko zmiksujecie, wstawcie masę do zamrażalnika, następnie wyjmijcie ją z niego i dokładnie wymieszajcie. Tę czynność trzeba będzie powtórzyć parę razy w odstępie kilku godzin. Znów bezcenna okaże się pomoc w postaci lodówki Amica – dzięki specjalnej funkcji marce udało się skrócić czas zamrażania do niezbędnego minimum. Teraz zajmie wam ono zaledwie kilka godzin – to znacznie krócej niż przy tradycyjnym mrożeniu. Ponadto, jeżeli zależy wam na jeszcze większej oszczędności czasu, możecie ustawić temperaturę „Super zamrażania” z wyprzedzeniem, na przykład przed wyjściem na zakupy. Po osiągnięciu żądanej wartości funkcja wyłączy się automatycznie, a produkty włożone do zamrażalnika zamrożą się w krótszym czasie.

desery lodowe kukbuk

Owocowe desery, idealne na ochłodę, to nie tylko lody, lecz także serniki! Nasz ulubiony to ten w wersji wegańskiej, z nerkowców i jagód. Jest tak pyszny, że nawet nie zauważycie braku twarogu i masła. Będzie tylko wymagać wstawienia do zamrażalnika na kilka godzin, by ciasto całkowicie stężało.  

 

WEGAŃSKI SERNIK Z JAGODAMI <KLIKNIJ PO PRZEPIS>

desery lodowe kukbuk

Korzystając z lodówki Amica, nie musicie martwić się rozmrażaniem. Technologia No Frost to brak lodu i szronu wewnątrz urządzeń oraz konieczności rozmrażania. Nadmiar wilgoci automatycznie jest usuwany poza urządzenie. W ten sposób ograniczony zostaje jeden z kluczowych czynników rozwoju pleśni i bakterii, czyli zbyt duża wilgotność powietrza w chłodziarkach. To samo dotyczy zamrażarki – niegromadzenie się w niej lodu jest jej oczywistą zaletą. Pozwala to w pełni wykorzystać przestrzeń wewnątrz urządzenia oraz na zawsze zapomnieć o rozmrażaniu. Dodatkowo mrożone w ten sposób produkty nie tworzą brył, a zachowują naturalny kształt i aromat. Z takim urządzeniem u boku pozostaje nam już tylko beztroska przyjemność płynąca z jedzenia owocowych deserów lodowych. 

 

zdjęcia: Magda Klimczak, Małgorzata ŁÂaniak, materiały prasowe

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: