Zamień suplementy na grzyby - KUKBUK

Zamień suplementy na grzyby

Jeśli sam smak grzybów nie jest dla was wystarczającym powodem, żeby w szczycie sezonu się nimi zajadać, podsuwamy wam dodatkowy pretekst.
grzyby zdrowe kukbuk

Te niepozorne dary lasu mają, jak zapewniają specjaliści, rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają mnóstwo witamin z wielu grup, są też bogatym źródłem mikro- i makroelementów, na przykład magnezu, który często o tej porze roku suplementujemy. Ponadto w grzybach jest wiele substancji chemicznych, które mają działanie antynowotworowe, ułatwiają walkę z depresją, łagodzą bóle stawów, a przede wszystkim pomagają naszym organizmom w walce z bakteriami – czego najlepszym przykładem jest penicylina. Aby w pełni wykorzystać odżywczy potencjał grzybów, eksperci zalecają przyrządzanie ich w wodzie, podczas smażenia bowiem część substancji zostaje zniszczona. Jeśli przed ochoczą konsumpcją powstrzymuje was lęk przed zatruciem, nie zbierajcie i nie jedzcie grzybów, których nie rozpoznajecie. Albo udajcie się do zaufanego sprzedawcy. Jeśli zrobiliście już grzybowe zapasy, nie zapomnijcie wziąć udziału w naszym konkursie!

 

Nabraliście apetytu na grzyby? Oto kilka KUKBUK-owych propozycji:

Grzyby w cieście

Gulasz z boczniaków

Cytrynowo-tymiankowe risotto z koźlakami

Pasta con funghi porcini

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: