Zdrowe jedzenie to podstawa - KUKBUK

Zdrowe jedzenie to podstawa

O fakty i mity dotyczące zdrowego odżywiania pytamy Justynę Pląskowską, szefową wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool, która prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia.
justyna plaskowska kukbuk wywiad

Co skłoniło Panią do przejścia na zdrową stronę kuchni?

 

Dzisiaj dużo mówi się i słyszy o zdrowym żywieniu. Im dalej wchodziłam w struktury gastronomii, tym bardziej zaczęłam pojmować na czym polega zdrowe gotowanie. Robiłam sporo doświadczeń i analiz na własnym organizmie, zanim całkowicie pojęłam, jak bardzo taka kuchnia może wpływać na nasze życie. Zdrowa kuchnia powinna być codziennością. Spożywając różne produkty, często zapominamy o tym, że jedzenie ma nas odżywiać, a nie tylko żywić. Osobiście nie wyobrażam sobie dnia bez 5 posiłków. Zalety zdrowego żywienia to przecież odpowiedni balans wagowy, doskonała kondycja i świetne samopoczucie.

 

Na czym opiera się idea Slow Food?

 

Ruch Slow Food powstał w opozycji dla pojęcia fast food. Ale na początku należałoby zadać pytanie, czy aby na pewno fast food jest niezdrowy? Co dosłownie oznacza to określenie? Fast food, to nic innego jak “szybkie jedzenie”, niekoniecznie niezdrowe. Możemy wykonać pyszną zdrową owsiankę na śniadanie i zamknąć się w czasie 5 minut i moim zdaniem taki szybki posiłek też jest fast foodem, ponieważ został wykony ekspresowo. Niekorzystnym dla naszego zdrowia jest jedzenie typu junk food, czyli „jedzenie śmieciowe” i  każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę co możemy wrzucić do tej grupy spożywczej.

 

Jakie składniki i zasady składają się na ideę Slow Food?

 

Slow Food, to organizacja skupiająca ludzi na całym świecie, której głównym mottem jest “Obrona prawa do smaku”. Można to oczywiście różnie interpretować, ale najważniejsze założenia i zasady to: ochrona i promocja tradycyjnej i lokalnej żywności, promowanie kultury spożywania żywności, czyli celebrowanie posiłków, kupowanie żywności u lokalnych przedsiębiorców i dostawców oraz szeroko pojęta edukacja konsumentów.

 

Gdzie najlepiej kupować składniki spożywcze? 

 

Kupujmy tam, gdzie mamy pewną świeżość i jakość. Najlepiej u zaprzyjaźnionych lokalnych sklepikarzy, którzy dbają o każdy ważny aspekt żywności.

 

Czy wszystko oznaczone znakiem „bio” jest „bio”?

 

Oczywiście, że nie. Ważnym aspektem przy wyborze bio-żywności, jest odpowiednia etykieta. Ale wielu z nas nie wie, na co najbardziej powinniśmy zwrócić uwagę spośród kilkunastu informacji. Zawsze zwracajmy uwagę na logo, każdy produkt, który uzyskał status „bio” lub „eko” musi mieć na etykiecie oznaczenie “Eko-liść” i nie powinien on być ani zmieniony graficznie, ani zafałszowany.

 

Czy spotkała się Pani z mitami dotyczącymi zdrowego odżywiania?

 

Oczywiście. Największym dla mnie zaskoczeniem ostatniego czasu był syrop z agawy. Bardzo promowany, jako zdrowa alternatywa dla białego cukru. Uczestniczyłam w zamkniętym wykładzie norweskich profesorów ds. dietetyki i żywienia, na którym bardzo szczegółowo opisywany był proces całego powstawania gotowego produktu. Konkluzja jest jedna, jest to produkt niezwykle przetworzony, wcale nie taki zdrowy i również jego długotrwałe użycie wpływa niekorzystnie na nasz organizm.

 

Ma Pani rady dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zdrową kuchnią?

 

Pierwszym krokiem powinna być ciekawość, co zawierają etykiety produktów żywieniowych, które najczęściej kupujemy. Wybierać powinniśmy rzeczy najmniej przetworzone. Tzw. świadomość konsumencka powinna przemawiać przez nas w pierwszej kolejności, bo teraz wiedza na temat zdrowego żywienia jest łatwo dostępna.

 

Wiele mówi się teraz o sezonowości produktów. Czy ta zasada jest ważna w gotowaniu? 

 

Sezonowość jest bardzo ważna w gotowaniu. W ciągu całego roku mamy dostępną różnorodną paletę warzyw i owoców. Zmienia się ona razem z nadchodzącymi porami roku i jest dostosowana do temperatur, które nas otaczają. Zimną jemy tłuściej i więcej energetycznie, jest to uwarunkowane brakiem słońca, niskimi temperaturami etc. Latem powinniśmy jeść lekko i bardziej orzeźwiająco. Na nasze potrzeby natura odpowiada adekwatnie do pór roku. Byłoby grzechem nie korzystać z dobrodziejstwa, jakim jest sezonowość.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: