Wygraj książkę „Sezonowe warzywo” Dominiki Wójciak! - KUKBUK

Wygraj książkę „Sezonowe warzywo” Dominiki Wójciak!

Warzywa już od dawna królują na talerzach, ale tylko Dominika umie z nich wyczarować takie cuda.

Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały promocyjne

dominika wojciak konkurs kukbuk

Nie bez powodu jest nazywana polskim Ottolenghim. Dominika Wójciak, która wydała właśnie drugą książkę w całości poświęconą warzywom, opowiedziała nam, jak podkręcić smak roślinnych potraw i jak zmienić najnudniejsze bulwy w uwodzące nawet mięsożerców danie.

Jak sądzisz, które przepisy z „Sezonowego warzywa” staną się hitem?
Ja najbardziej lubię na wpół upieczone, posypane skórką otartą z pomarańczy pomidory z oliwą. Ona przechodzi ich smakiem, wystarczy odrobina, żeby całe danie pachniało pomidorami. Wspaniałe są też smażone pomidory z harissą, jajkiem w koszulce i dukkah, mogę je jeść o każdej porze dnia. Pomidory lubię obsmażać na maśle, robią się wtedy kremowe i jędrne, zupełnie inne niż smażone na oliwie. Uwielbiam bakłażana marynowanego jak szwedzki śledź. Nie staram się robić rzeczy wegańskich na siłę, bo jadam mięso i nabiał. Lubię śledzie, a w tym przepisie użyłam bakłażana nie dlatego, że nie chcę ich jeść, tylko dlatego, że znudziły mi się już wszystkie przepisy na to warzywo.

Jakie są proste sposoby na podkręcenie smaku warzyw?
Przede wszystkim lubię je piec, bo nabierają nieco dymnego, karmelowego smaku. Do warzyw dodaję prawie zawsze prażone ziarna i orzechy, nie tylko te modne, lecz także na przykład mak czy siemię lniane. Dodaję też karmelizowaną cebulę, która naturalnie wzmacnia smak i pasuje niemal do wszystkiego. Warto eksperymentować z przyprawami. Ja lubię kminek – prażę go, rozgniatam i dodaję do poszatkowanej brukselki, którą smażę jak młodą kapustę – a także wędzoną paprykę, ziarna kolendry. Ważny jest dobry winegret, który potrafi podkręcić smak zwykłej sałaty, a co dopiero pełnego smaku warzywa.

Jakie jest według ciebie najbardziej niedoceniane warzywo w Polsce?
Moim zdaniem to pietruszka. Kojarzy się smętnie, jako jedno z warzyw wyławianych z rosołu, a tymczasem potrafi smakować doskonale i jest bardzo wszechstronna. Lubię ją przygotowywać na słodko, na przykład w postaci budyniu, lub piec z miodem. Uwielbiam ją też w zupie z kwaśnym jabłkiem. Odpowiednio potraktowana, jest fantastyczna. Jeśli ktoś nie lubi pietruszki, powinien spróbować mojej pieczeni pietruszkowej, na przykład z dobrym sosem grzybowym na bazie porto.

Mamy dla was 3 książki Dominiki Wójciak „Sezonowe warzywo”. Aby je zdobyć, wystarczy do 11 kwietnia przesłać na adres konkurs@kukbuk.com.pl krótką odpowiedź na pytanie: Na które warzywo sezon powinien trwać cały rok i dlaczego? 12 kwietnia wybierzemy najciekawsze odpowiedzi i ogłosimy zwycięzców. Powodzenia!

REGULAMIN

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: