Wrocław zaprasza na dobre piwo - KUKBUK

Wrocław zaprasza na dobre piwo

Wrocław to w ten weekend obowiązkowy przystanek entuzjastów dobrego piwa. Na Stadionie Miejskim odbędzie się pite edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Kilka słów o tej imprezie opowiedziała nam jego dyrektorka, Elżbieta Lenczyk.
wroclaw piwo kukbuk

KUKBUK: Skąd we Wrocławiu wziął się Festiwal Dobrego Piwa?
Elżbieta Lenczyk: Jako Centrum Kultury Zamek, czyli organizator festiwalu, zaprosiliśmy kiedyś w październiku na Jarmark Jadwiżański, czyli zamknięcie sezonu plenerowego, grupę ludzi, którzy zajmowali się piwowarstwem domowym. To były czasy, gdy warzenie piwa w domu raczkowało. Pokaz, który zorganizowali, bardzo się wszystkim spodobał. Takie rękodzieło kulinarne, powrót do korzeni, bardzo pasowały do naszych podziemi, które z kolei spodobały się piwowarom. I tak od słowa do słowa zrodziła się idea festiwalu piwa. Pierwszy odbył się rok później. Zainteresowanie imprezą zaskoczyło wszystkich. Już po pierwszym dniu większości wystawców, zarówno tym piwnym, jak i kulinarnym, skończył się towar. Ci, którzy mieli niedaleko, w nocy uzupełniali towary. Ci, którzy przyjechali z odleglejszych zakątków Polski, jak browar Amber znad morza, musieli zamknąć stoiska. Tak już wtedy, pięć lat temu, zobaczyliśmy, jaki jest potencjał i zainteresowanie nowymi smakami piwa i  kulturą tego napoju. A wówczas sklepy czy knajpy z dobrym piwem były niemal nieobecne. Festiwal rozrastał się w bardzo szybkim tempie i w ciągu pięciu lat liczba wystawców piwa wzrosła niemal czterokrotnie.

wroclaw piwo kukbuk

Jak zaczęła się Pani miłość do piwa?

Wszystko zaczęło się w Czechach. Często tam jeździłam w sprawach służbowych. Prywatnie zresztą też, i kiedyś na wakacjach w schronisku Smetana w Pecu dostałem tytuł Pivnej Kralevny. Tak mnie wyróżniono, bo piłam najwięcej piwa. Codziennie starałam się próbować inne, a wybór był duży i wakacje długie. Potem pojawił się festiwal i moja wiedza znacznie się powiększyła. Spotkania z fachowcami, liczne degustacje i kursy.

 

Co trzeba zrobić, żeby móc zaprezentować swoje piwa na festiwalu?

Nie każdy może się do nas dostać. Piwo musi być na odpowiednim poziomie. Każde, które jest dopuszczone do udziału w festiwalu musi przejść przez kontrolę naszej specjalistki, Agnieszki Wołczaskiej-Prasolik. To na dobiera dostawców, ona decyduje, testuje produkty. To świetna specjalistka, która sama warzy doskonałe piwa. To czyni nasz festiwal elitarnym, nie bierzemy każdego piwa, które nazywa się rzemieślniczym.

wroclaw piwo kukbuk

Kwestia ważna dla KUKBUK-a, czyli jedzenie do piwa. Czy ten aspekt też pojawi się na festiwalu?
Oczywiście, będą chipsy i paluszki… A tak serio, to staramy się, żeby piwu towarzyszyły potrawy, które do niego pasują. Czy to odpowiednie sery do odpowiednich gatunków piwa, czy tradycyjne potrawy, które w dawnych czasach spożywano do piwa. Pojawią się też potrawy, w których piwo jest składnikiem, a tu możliwości jest bardzo dużo.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
9 – 11 maja
Stadion Miejski we Wrocławiu

© KUKBUK 2017