Marek Cecuła: Certyfikat jakości KUKBUK Poleca ma szansę wpłynąć na polski dizajn. - KUKBUK

Marek Cecuła: Certyfikat jakości KUKBUK Poleca ma szansę wpłynąć na polski dizajn.

Wywiad z ceramikiem, projektantem i dyrektorem artystycznym pracowni projektowej Ćmielów Design Studio oraz jurorem w naszej akcji KUKBUK Poleca.

Rozmawiała: Ula Czumaj
Zdjęcie: Sebastian Zimmer

Marek Cecula Kukbuk

Nietrudno zauważyć modę na organiczną ceramikę: szorstką w dotyku, o nieregularnych brzegach.
Dotyk jest ostateczną oceną jakości materialnej. Teraz mamy do czynienia z nową odsłoną rzemiosła i produkcji ręcznej. Powrót do rękodzieła jest reakcją na zalewający nas zewsząd anonimowy produkt i masową produkcję.

Uprzemysłowienie i najnowsze trendy technologiczne pozbawiają produkt bezpośredniego dotyku autora czy wykonawcy, a społeczeństwo domaga się jednak humanizacji produktu. Ta niesie w sobie wartość niedoskonałości.

Co jest dla pana najważniejsze w produkcie takim jak talerz, deska do krojenia czy filiżanka?
Liczy się dla mnie przede wszystkim charakter śladów ręki, widoczność i unikalność całego procesu twórczego.

W jakiej kondycji jest polskie rzemiosło?
Polski dizajn ma się bardzo dobrze i możemy być dumni z tak wielu wyróżnień, nagród i zainteresowania naszymi produktami za granicą. Mamy mnóstwo dobrych wyrobów, na czele z meblami, ceramiką i tekstyliami. To, co czyni polskie produkty niezwykłymi, to nasze przywiązanie do prostoty materialnej i humor w ergonomii.

W jakim celu powstało Ćmielów Design Studio?
Stworzyliśmy je wraz z panią Ingą Kamińską, która jest prezesem Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież. Te fabryki potrzebowały uwspółcześnienia i powrotu do standardu z dawnych czasów. Studio Ćmielów ma za zadanie stworzyć nową markę współczesnej porcelany użytkowej i dekoracyjnej oraz rozszerzyć kreatywne możliwości w dziedzinie wzornictwa ceramicznego.

Czy certyfikat jakości KUKBUK Poleca ma szansę wpłynąć na polski rynek rzemieślniczy?
Myślę, że tak. To jest bardzo dobra metoda dodania wartości wytworzonemu ręcznie produktowi i klasyfikacji jego wartości. Wpłynie też na pewno na ambicje wykonawców. Bardzo popieram inicjatywy KUKBUK-a. Zresztą sam magazyn jest źródłem wielu ciekawych informacji oraz dynamicznym partnerem w rozwoju kultury kulinarnej, dlatego zdecydowałem się być członkiem kapituły. Mam nadzieję, że ta akcja zachęci nowych wykonawców do tworzenia. Potrzebujemy więcej produktów rękodzielniczych, zarówno jadalnych, jak i dekoracyjnych.

Jakie produkty mają szansę zwrócić pańską uwagę?
Będę szukał oryginalności i estetycznie przekazywanych wartości w materiale, koncepcji i uczuciu. W przypadku produktów spożywczych ważne są dla mnie ich zawartość i naturalny skład.

© KUKBUK 2017