Fenomen: cold press, czyli soki tłoczone na zimno - KUKBUK

Fenomen: cold press, czyli soki tłoczone na zimno

Juice Press People wyciskają soki nie tylko dla tych na detoksie.

Rozmawiała: Ula Czumaj
Zdjęcia: 2increatives

kukbuk juice press people

Klaudia Panasiuk, założycielka Juice Press People, stołecznego baru serwującego soki tłoczone na zimno oraz modne smoothie bowls, przyznaje, że oprócz sprzedaży win do sektora HoReCa nie miała doświadczenia w gastronomii, a tym bardziej w prowadzeniu własnego lokalu. Zdecydowała się jednak rozkręcić własny biznes – z miłości do zdrowego jedzenia i soków.

 

Czy świeżo wyciskany sok może być lekiem na całe zło?
Jak najbardziej! Regularne picie soków, a szczególnie z ukochanym, pomaga w budowie głębokich relacji. A zupełnie serio: taki sok to bomba witaminowa zamknięta w szklanej butelce. Najbardziej przystępna i szybka forma dostarczenia organizmowi ważnych witamin i mikroelementów.

Wasza dewiza brzmi: „Spraw, żeby życie było bardziej soczyste”.
To nie tylko gra słów. To inspirowanie ludzi do zmiany życia na lepsze również pod względem żywienia. To dążenie do stworzenia wyjątkowego miejsca spotkań ludzi, którzy chcą żyć nie tylko zdrowo, naturalnie, lecz także intensywnie i soczyście. Cieszymy się, że codziennie możemy oferować łatwy dostęp do soków wyciskanych metodą cold press. Picie soków powinno być normalnym wyborem, to nie dieta, którą trzeba zaplanować i katować się miesiącami. To raczej styl życia. Soki mają dużo właściwości zdrowotnych. Zapewniają nam dobry wygląd skóry, zdrowe włosy, poprawiają wzrok i jasność umysłu, dają więcej energii.

kukbuk juice press people

Picie soków jest najbardziej naturalną i najszybszą metodą, by zwiększyć spożycie surowych warzyw i owoców. To też łatwy sposób na wzbogacenie codziennej diety w ważne, wysokowartościowe składniki odżywcze, których organizm potrzebuje.

Czy nie jest tak, że zainteresowanie sokami wyciskanymi metodą cold press to chwilowa moda, która zaraz minie?
Świadomość tego, co jemy, rośnie. Wreszcie zaczynamy rozumieć filozofię „jestem tym, co jem”. Biegamy, chodzimy na siłownię, ostatnimi czasy bardzo modny zrobił się crossfit. Chcemy być fit, tym bardziej że po całym dniu przed komputerem organizm domaga się wysiłku fizycznego, a co za tym idzie, zdrowej diety.

Który sok jest najpopularniejszy wśród waszych klientów?
Zdecydowanym faworytem jest Zielony Detoks. W składzie znajdziemy szpinak, ogórek, ananas jabłko i imbir. Sądzę, że dużą rolę w wyborze odgrywa kolor zielony, najbardziej kojarzony ze zdrowym, naturalnym sokiem i z detoksem organizmu.

Drugim najczęściej wybieranym przez naszych gości jest Iron Man – z burakiem, pomarańczą, kurkumą. Zawiera dużo żelaza. Polecamy go osobom poświęcającym sporo czasu na trening. 

Co jeszcze znajduje się w ofercie Juice Press People?
Kocham jeść, więc prócz soków typu cold press postanowiłam serwować kanapki z awokado, rozgrzewające zupy, sałatki, zdrowe słodkości, a przede wszystkim coraz popularniejsze smoothie bowls. I oczywiście kawę. To ważny element tego miejsca.

No właśnie, można u was zjeść piękne smoothie bowls, które oglądamy głównie na Instagramie. Wciąż mało lokali je serwuje.
To alternatywa dla tradycyjnych śniadań; miski nie tylko pięknie wyglądają na zdjęciach, ale też ich zawartość jest pyszna i pożywna. Znajdują się w nich owoce i superfoods. Moc antyoksydantów ożywia organizm, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, podkręca metabolizm i może być częścią detoksu, który najczęściej jest kojarzony z głodówką, a przecież może być przyjemny i przy tym zbawienny dla figury.

kukbuk juice press people

Brzmi naprawdę apetycznie. Skąd czerpiesz inspiracje?
Receptury na moje soki opracowałam we współpracy z doktorem z SGGW, który pomógł mi w najbardziej wartościowym połączeniu różnych składników. Bywam także w cold pressed barach w Stanach Zjednoczonych i śledzę ich rozwój.

Juice Press People znajduje się w samym centrum Warszawy, obok lubianej i popularnej od lat klubokawiarni Między Nami.
Tak, mieścimy się w jednej z najpiękniejszych warszawskich kamienic, dawnej własności Zofii Kiersnowskiej z końca XIX wieku. Wcześniej, przez kilkadziesiąt lat, mieścił się tu zakład kuśnierski, a pierwszą najemczynią lokalu była modystka. Podczas remontu, pod warstwą linoleum, odkryliśmy piękną, oryginalną posadzkę dywanową produkcji firmy Marywil Warszawa. To był prawdziwy prezent na dobry początek.

Kim są klienci Juice Press People?
Naszymi gośćmi są najczęściej ludzie młodzi: studenci i ludzie aktywni zawodowo, którzy słyszeli o sokach wyciskanych na zimno i znają zalety cold press. Przychodzą też rodzice z dziećmi, by im pokazać, że zjeść można nie tylko smacznie, lecz także zdrowo. Nasz lokal to miejsce spotkań przy modnej matcha latte, flat white czy aeropressie w towarzystwie domowego ciasta, również w wersji bezglutenowej.

kukbuk juice press people smoothie bowl

Truskawkowo-bananowy smoothie bowl

1 porcja a

Zdrowe, kolorowe i sycące śniadanie dla miłośników koktajli.

Banana, truskawki i płatki owsiane miksujemy z mlekiem migdałowym i przekładamy do miski. Dekorujemy migdałami, kawałkami banana i truskawek.

Przepis: Juice Press People
Zdjęcie: 2increatives

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: