Dania oklepane: pierś kurczaka - KUKBUK

Dania oklepane: pierś kurczaka

Są składniki tak banalne i tak popularne, że trudno z nich wyczarować coś nowego albo interesującego.
kukbuk_piers_z_kurczaka

 

Co ciekawe, produkty te bywają również najgorzej przygotowywane w restauracjach. Być może to rutyna i pewność gubią kucharzy, lub najzwyczajniej w świecie nuda. Spytaliśmy naszych ulubionych szefów kuchni, co zrobiliby, a czego nie z najpopularniejszymi produktami. Zaczynamy od piersi kurczaka, która swoją popularność zawdzięcza niskiej cenie oraz szybkości przygotowania. Rodzice najchętniej zamawiają ją dzieciom, choć z reguły pochodzi z przemysłowej hodowli, gdzie zwierzęta karmi się antybiotykami i sterydami, a do tego jest sucha i bez smaku.

agata wojda kukbuk

Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom, nasza blogerka oraz stała felietonistka

 

Jak zepsuć pierś z kurczaka?

Oczywiście zbyt długo ją smażąc lub piekąc, co prowadzi do wysuszenia piersi na wiór. Wtedy może ją uratować tylko sos. Poza tym, jeśli podczas smażenia mięsa w panierce olej będzie zbyt zimny albo mięso zbyt mokre, zrobi się z niej ciasto.

 

Jak wyczarować z piersi kurczaka smaczne danie?

Ja nie rozklepuję piersi z kurczaka, tylko smażę ją w całości na maśle z dodatkiem oliwy, najlepiej w towarzystwie orientalnych przypraw. Pierś trzeba dobrze zamarynować wcześniej w sosie hoisin, podsmażyć, podlać winem śliwkowym i pozwolić jej dojść pod przykryciem. Będzie soczysta na całej długości, w dodatku ilość tłuszczu jest minimalna, a z wina, marynaty i soków z mięsa utworzy się mocny, esencjonalny sos.

grzegorz lapanowski kukbuk

Grzegorz Łapanowski, autor książek kulinarnych, prowadzący telewizyjne programy kulinarne, publicysta

 

Jak zepsuć pierś z kurczaka?

Skorzystać z modnych diet internetowych i ugotować na parze bez soli, a do tego podać kiełki z jogurtem naturalnym.

 

Jak wyczarować z piersi kurczaka smaczne danie?

Lubię w mięsie chrupkość, dlatego polecam po prostu usmażyć pierś z kurczaka na maśle z odrobiną oliwy. Lubię też pozostawić na niej skórę, do tego tylko sól, skórka z cytryny, świeży tymianek, całe ząbki czosnku i dużo masła! Zostawiamy ją w świętym spokoju na patelni, aż dojdzie, podajemy z purée z selera i na przykład z grzybami. Kurczak uwielbia też wędliny. Można przyrządzić go z szynką parmeńską albo chorizo, a jego najlepszym kumplem jest kukurydza – w postaci purée, w całości, jako popcorn… Pierś z kurczaka przestanie trącić banałem, jeśli zaserwujemy ją w azjatyckich kombinacjach – imbir, czosnek, kolendra, trawa cytrynowa, galangal to dobre dodatki. Albo jeszcze lepiej marynata z syropu klonowego, sosu sojowego i oleju sezamowego, chili, a do tego fistaszki. Dla tych, którzy się nie obejdą bez panierki – azjatycka panko, głęboki olej, a na dodatek majonez z cynamonem i kolendrą. Mięso piersi kurczaka jest bardzo delikatne, dobrze więc sprawdzi się w zupach, krótko gotowane – podobnie jak kawałki ryby – będzie pyszne!

 

© KUKBUK 2017