Dania oklepane: Burak - KUKBUK

Dania oklepane: Burak

Burak jest wszechstronny i pyszny, ale łatwo pozbawić go koloru i podkreślić ziemisty smak. Jak tego uniknąć?

Wypowiedzi zebrała: Katarzyna Mikusek

Zdjęcia: ewape.blogspot.com, Facebook, Anna Włoch

Dania oklepane kukbuk

Burak jest wysoko na naszej liście ulubionych warzyw. Można z niego wyczarować pożywne śniadanie, sycący, zdrowy obiad, a nawet ciasto. Łatwo go też zmarnować i pozbawić koloru. Dlatego poprosiliśmy Martę Dymek, ekspertkę od kuchni roślinnej i autorkę Jadłonomii, najpopularniejszego wegańskiego bloga, oraz Zbyszka Gawrona, kucharza freelancera i byłego szefa kuchni restauracji Bibenda, śmiało czerpiącego z bogatych plonów polskiej ziemi, o więcej pomysłów na dania z buraków.

 

Marta Dymek, Jadłonomia

Dania oklepane kukbuk

Jak zepsuć buraka?

Przygotować jak we wszystkich stołówkach, czyli ugotować i przyprawić sztampowo, po polsku. Gotowanie buraka w wodzie, zwłaszcza zbyt długie, jest pierwszym i najprostszym sposobem, by go zepsuć. Łatwo go rozgotować. Oddaje wodzie kolor i smak, traci sporo ze słodkiego aromatu, który jest w nim najciekawszy. Myślę też, że popełniamy błąd, podając go cały czas z tymi samymi, typowymi dla polskiej kuchni przyprawami. Dobry barszcz jest bezkonkurencyjny, podobnie ćwikła, jednak uważam, że warto dać burakowi więcej możliwości wykazania się. Wystarczy zamiast chrzanu dodać do ćwikły odrobinę wasabi, by zobaczyć, jak wiele zyskuje na połączeniu z czymś nowym.

 

Jak wyczarować z buraka smaczne danie?

Przychodzi mi do głowy przede wszystkim połączenie buraka z mlekiem kokosowym. Świetnie do siebie pasują: burak jest słodki i bardzo soczysty, a mleko kokosowe ma kremowy, lekko tłusty posmak. Tworzą razem świetne zupy kremy, pasty do chleba i dania curry. Lubię też połączenie buraka z czekoladą. Sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Możemy na przykład przygotować gulasz z buraków z kakao, czekoladą i kawą, długo smażoną szalotką, pieczarkami, czarną soczewicą i pomidorami. Na słodko polecam dodać go do ciasta czekoladowego, by było bardziej wilgotne.

 

Zbyszek Gawron, kucharz freelancer współpracujący z CookUpem

Dania oklepane kukbuk

Jak wyczarować z buraka smaczne danie?

Pieczone buraki skropione świeżym, ostrym sosem (jalapeño, cebula, czosnek, ocet jabłkowy, sól, cukier) z dodatkiem szczypiorku to mój ulubiony sposób podania. Lubię tak upiec buraki, by były chrupiące, a nawet lekko zwęglone. Szczególnie z odmiany o podłużnym kształcie karmelizacja w piekarniku wydobywa pełnię smaku. Serwowane z gęstym jogurtem, sporą ilością pieczonego czosnku i ziół to również świetna propozycja. Uwielbiam też buraki w towarzystwie sporej ilości octu, który podkreśla aromat buraka. Kiedy mam mniejsze, młodsze bulwy, marynuję je, by podać jako dodatek do kanapek lub hummusu. Buraki sprawdzą się także jako naturalny barwnik – ich sok poprawi kolor sosów i octów.

 

A jaki jest wasz ulubiony przepis na buraki? Podzielcie się nim z nami!

 

Wypowiedzi zebrała: Katarzyna Mikusek

Zdjęcia: ewape.blogspot.com, Facebook, Anna Włoch

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: