Kto wygrał staże w trzygwiazdkowych restauracjach Guy Savoy i Arzak? - KUKBUK

Kto wygrał staże w trzygwiazdkowych restauracjach Guy Savoy i Arzak?

Łukasz Budzik i Tomasz Dziura zwycięzcami 9. edycji Wine & Food Noble Night.
kukbuk Wine &Food Noble Night

Łukasz Budzik i Tomasz Dziura zwycięzcami 9. edycji Wine & Food Noble Night.

Za nami jeden z najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. 17 września już po raz 9. miała miejsce Gala Wine & Food Noble Night. W tym roku w głosowaniu publiczności najwięcej głosów zdobyli szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu w kategorii „najlepsza przystawka” oraz szef kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie w kategorii „najlepsze danie główne”. Budzik ujął zaproszonych gości królikiem podanym z pumperniklem i kiszonkami, Dziura zaś daniem głównym, którym była wyśmienita pierś kaczki w słodkiej glazurze z miodu, cydru i czekolady podana na zabawnie strzelającym na podniebieniu smażonym orkiszu.


Zwycięzcy głosowania publiczności na gali Wine & Food Noble Night odbędą staż w legendarnej, trzygwiazdkowej restauracji Arzak w San Sebastian w Hiszpanii ufundowany przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.


 

Drugie miejsce w kategorii najlepsza przystawka zajął szef kuchni Janusz Fic z restauracji Dwór Sieraków w Dobczycach. Przez moment stawialiśmy, że to jego ślimaki z masłem rakowym podane na ażurowym chlebie razowym zgarną laur zwycięstwa. Udało mu się jednak wyprzedzić tylko szefa kuchni Tomasz Dziurę z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie, którego podany jako przystawka tatar z podanym obok szpikiem i anchois w chrupiącej bułeczce wprawił niektórych w błogi nastrój

staz gwiazdkowa restauracja kukbuk
staz gwiazdkowa restauracja kukbuk
staz gwiazdkowa restauracja kukbuk

W kategorii najlepsze danie główne drugie miejsce zajął szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu za biodrówkę jagnięcą podaną z wesołą czupryną cienko pociętego pora i kolorową fasolką, a trzecie – szef kuchni Mariusz Bizub z restauracji Zakopiańska w Zakopanem. Jego comber z sarny trafił na nasz stolik w pięknej formie, jednak budyniowa konsystencja mięsa pozostawiała wiele do życzenia. Ten wynik głosowania publiczności przyjęliśmy zatem z zaskoczeniem.


Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które oceniało dania na zasadzie ślepej próby, czyli w przeciwieństwie do nas, gości przybyłych na galę Wine & Food Noble Night, nie znając autorów przygotowanych potraw.


 

W skład kapituły wchodzili: szef kuchni restauracji Ed Red Adam Chrząstowski, Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Gault&Millau Polska, Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, Maciej Majewski, szef kuchni restauracji La Brasserie Modern w hotelu Sofitel, laureat zeszłorocznej nagrody za najlepszą przystawkę oraz nagrody specjalnej przyznawanej przez Żółty Przewodnik Gault & Millau), Paweł Oszczyk, szef kuchni La Rotisserie w Warszawie oraz Jarek Uściński, doświadczony restaurator i szef kuchni dzielący się swoja wiedzą, jako trener reprezentacji juniorów na olimpiadzie kulinarnej.


Jury zdecydowało przyznać zwycięstwo Łukaszowi Budzikowi z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu, który w nagrodę pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Gratulujemy!


 

Słodkim zwieńczeniem wieczoru był deser serwowany poza konkursem w formule popisu mistrzowskiego. W tym roku zaproszenie przyjęły trzy znakomite warszawskie restauracje.
Swoje słodkie propozycje zaprezentowali: Rafał Gajownik, szef cukierni restauracji Belvedere Łazienki Królewskie, Robert Skubisz, szef kuchni w restauracji Amber Room, Paweł Oszczyk, szef kuchni w La Rotisserie w hotelu Mamaison Hotel Le Regina.

staz gwiazdkowa restauracja

Finałowa gala Wine & Food Noble Night była zwieńczeniem konkursu, do którego stanęło 12 najlepszych restauracji w Polsce:

511 Restaurant&Bar
Andromeda Alfa
Arte Restaurant&Bar
Cucina
delight andel’s by Vienna House Łódź
Dwór Sieraków
La Cantina
Mennicza Fusion
Naturel
Qualita
Toccata
Zakopiańska

Postawione zostało przed nimi nie lada wyzwanie. 7-osobowe zespoły na czele z szefami kuchni musiały przygotować na żywo aż 700 porcji łącznie przystawek i dań głównych.

Wszystkim daniom towarzyszyły wyborne wina Winkolekcji oraz degustacja koktajli przygotowanych przez Pawła Rodaszyńskiego, zdobywcy tytułu bartender of the year world class poland 2016.

kukbuk staz

Każdego roku, Noble Concierge, która jest zarazem organizatorem konkursu, jak i producentem gali, proponuje inną stylistykę wieczoru. Tegoroczny Wine & Food Noble Night był niebywałą ucztą smaków natury. Szczególną inspirację stanowiła zaś idea terroir. Goście zostali zabrani do świata, w którym mogli poznać niezwykłość ziemi, jej żywiołów i darów.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: