Zupy w obiektywie Olympusa - KUKBUK

Zupy w obiektywie Olympusa

Kolejne warsztaty fotografii kulinarnej poświęcone były wszelakim zupom.
zupy fotografia kukbuk

Studio Smolna8 po raz kolejny zamieniło się w prawdziwe centrum fotografii kulinarnej. Temat sprzyjał jesiennej aurze, bo „pod obiektyw“ trafiły tym razem rozgrzewające zupy! Fotograf kulinarny Jakub Kaźmierczyk, autor reklam Pizza Hut czy Starbucksa, rozpoczął warsztaty krótkim wprowadzeniem do fotografii kulinarnej—tłumaczył jak obchodzić się z produktami i na co warto zwrócić uwagę przy robieniu zdjęć jedzenia. Za opiekę techniczną byli odpowiedzialni specjaliści firmy Olympus, którzy rozpoczęli od dobrania każdemu z uczestników odpowiedniego aparatu.

 

Szef kuchni Gienio Miętkiewicz przygotował szereg cudownych zup, między innymi paprykowy krem z chorizo, zieloną zupę z rzodkiewek i równie pyszne, co fotogeniczne bouillabaisse, z którego romantycznie wyglądały krewetki, mule i ośmiorniczki. Wywary wylądowały później w pięknych talerzach, misach i garnuszkach i zostały udekorowane: prażonymi pestkami dyni, gałązkami rozmarynu czy szczyptą chili. Pieczę nad stylizacją potraw sprawowała Ola Buczkowska-Przeździk—stylistka współpracująca z KUKBUK-iem.

zupy fotografia kukbuk

 

Podczas trwania warsztatów każdy z uczestników mógł liczyć na wsparcie zarówno techniczne, jak i artystyczne. Specjaliści co chwilę udzielali fachowych rad i pomagali w całym procesie twórczym—począwszy od dobrania obiektywu czy złapania odpowiedniego kadru, kończąc na dopasowaniu tła, deski czy łyżki, które będą współgrać z zawartością talerza.

 

I tym razem przydały się fartuchy—płyny przelewały się i chlustały na wszystkie strony, a to wszystko, żeby uchwycić w obiektywie apetyczną konsystencję zupy. To były dla wszystkich pracowite, pełne inspiracji godziny. Następne warsztaty Olympus już w listopadzie!

© KUKBUK 2017