Zorza częstuje oscypkiem - KUKBUK

Zorza częstuje oscypkiem

Przed nami kolejna odsłona akcji „Z miłości do sezonowości”. Tym razem motywem przewodnim będzie oscypek.

Zdjęcia: Zorza Bistro

zorza_oscypek kukbuk

Grillowany i podany z żurawiną? Oscypek ma dużo ciekawsze wcielenia. Ten wędzony, owczy ser ma kilkusetletnią tradycję i nie można go pomylić z żadnym innym. Wrzecionowaty kształt nadają mu specjalne drewniane foremki, a pikantny smak – dym z ogniska rozpalonego w bacówce. Na jeden ser ważący 600 – 800 gram potrzeba aż 7 litrów mleka!

 

W dniach 28-31 stycznia w Zorza Bistro będzie można przekąsić oscypka w różnych wydaniach. W ramach akcji „Z miłości do sezonowości” powstała specjalna karta poświęcona górskiemu serkowi, a w niej:

 

– pieczony ziemniak hasselback z sosem z oscypka, delikatnie suszonymi pomidorami i plastrami boczku,

– chrupiący oscypek zawinięty w greckie ciasto kataifi na liściach sałat z żurawinowym sosem,

– oscypkowe krokieciki z lekko pikantnym, śliwkowym sosem z odrobiną wanilii.

 

Wszystkim łasuchom szczególnie polecamy deser – słodko-słony sernik z oscypka z czekoladowym miodem i lukrem z creme fraiche.

 

Oscypkowe zakąski najlepiej będą smakować ze specjalnie dobranymi piwami z rzemieślniczego browaru Pinta:

 

– Jurajska Pomarańcza – piwo o cytrusowym charakterze, przełamane smakiem maliny i pomarańczy, osłodzone naturalnym miodem,

 

– Atak Chmielu – fantazyjnie nachmielone piwo w stylu American IPA; czerwono-miedziane, treściwe, z kwiatowym, lekko żywicznym aromatem,

 

– Hopus Pokus – iglasty posmak amerykańskiego chmielu połączony z czekoladowymi nutami palonych słodów. Czarujące!

zorza_oscypek kukbuk

Rezerwacji stolików można dokonywać pod numerem telefonu +48 668 401 844 lub mailowo: rezerwacje@zorzabistro.pl. Więcej informacji znajdziecie na Facebooku wydarzenia. Zapraszamy!

 

Zdjęcia: Zorza Bistro

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: