Zapraszamy na tajemniczą degustację - KUKBUK

Zapraszamy na tajemniczą degustację

Czas na wiosnę na talerzu, bo ta prawdziwa nieco się ociąga, a Wielkanoc za pasem.

Zdjęcia: materiały promocyjne

tajemnicza degustacja kukbuk

Krakowski Makaroniarz, nasz bloger i miłośnik Włoch, wspólnie z Moniką Bielką-Vescovi ze Szkoły Sommelierów zapraszają w sześciodaniową podróż po wiosenno-wielkanocnych stołach Europy. Tym razem tematem przewodnim będzie jajko. Kolacja odbędzie się w niedzielę 13 marca, a miejsce w którym się odbędzie jak zwykle jest objęte tajemnicą – goście otrzymają adres smsem na trzy godziny przed rozpoczęciem imprezy. Miejsc jest tylko czternaście, a bilet można zdobyć pisząc na adres: kobietyiwino@gmail.com.

 

Co znajdzie się w menu?

 

Ova alla diavola – Włosi twierdzą, że diabelskie jajo to idealne rozpoczęcie romantycznej kolacji, ale zaraz dodają też, że na nieformalnym obiedzie z przyjaciółmi też sprawdzą się doskonale. Na pewno świetnie zaostrzy apetyt!

2014 MONTEROSSO RIESLING – Lombardia

 

Avgolemono – grecki klasyk wielkanocny, podawana jest też chorym oraz cierpiącym z powodu dolegliwości dnia poprzedniego

2014 MARCO FIGINI PINOT GRIGIO FRIZZANTE – Lombardia

 

Crocchette di patate con funghi di sangue – z wyglądu przypominające jajo to słynne neapolitańskie antipasto. Neapolitańskie albo sycylijskie, bo jak to często bywa we włoskiej kuchni, nic nie jest pewne jeśli chodzi o krokiety. My podamy je z krwistymi grzybami, jak nazywają rydze Włosi.

2014 BAGNASCO SANGUA DI GUIDA – Lombardia

 

Ndundari con salsa di pomodori – wybrzeże amalfitańskie to jest przebój sam w sobie – uwodzi pięknem krajobrazu i świetną kuchnią. To z tej właśnie okolicy pochodzi jeden z najstarszych przepisów na makaron, dość nietypowy zresztą, bo przypominający kształtem poduszkę.

2013 VERCESI DEL CASTELLAZO VESPOLINO – Olterepo Pavese

 

Costine di maiale con le olive – Toskańczycy cenią sobie wieprzowinę, a w wypadku żeberek z oliwkami, dania pochodzącego z Florencji są zgodni, że to potrawa pasująca do każdej okazji.

2012 VERCESI DEL CASTELLAZO – Barbera

 

Leite – creme de laranja e baunilha – dwie kulinarne opowieści o portugalskich kulinariach są ze sobą sprzeczne, ale obie mają pyszne zakończenie. Pierwsza mówi o tym, że lizbońskie zakony otrzymywały olbrzymie ilości żółtek od producentów wina, którzy używali białek do klarowania swoich trunków. Druga, że białek w zakonach używano do krochmalenia habitów i stąd nadmiary żółtek. Nie wiemy, która wersja jest prawdziwa, ale z żółtek Portugalczycy robią świetny użytek tworząc wspaniałe kremy, takie na przykład jak ten waniliowo-pomarańczowy!

2014 FRANCESCO QUAQUARINI MOSCATO – Lombardia

 

Tutaj możecie dołączyć do wydarzenia na Facebooku. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: