Zaglądamy do Koszyków - KUKBUK

Zaglądamy do Koszyków

Ulubione hale Warszawiaków wracają na mapę miasta. Będzie jeszcze smaczniej, a przy tym kulturalnie.
koszyki kukbuk

Dla wszystkich, którzy stęsknili się za tętniącą życiem przestrzenią na Koszykowej, mamy dobrą wiadomość – legendarne Koszyki znów otworzą swoje bramy już 21 października! Oprócz czynnego przez siedem dni w tygodniu targu pojawią się tam restauracje reprezentujące kuchnie z całego świata, a także najdłuższy w Warszawie bar.

Zamknięciu Hali Koszyki przed dwoma laty towarzyszyło wielkie rozżalenie. Już niebawem słynne targowisko wróci na Koszykową, tym razem w nowym, zrewitalizowanym wnętrzu. Będzie to idealne miejsce na zakupy, niezobowiązujące spotkanie przy kawie, ale i kolację czy drinka. Znajdzie się tam osiemnaście restauracji, których część już znamy z warszawskich ulic—Semolino Ristorante z kuchnią włoską, Heritage Shop&Wine z włoskimi delikatesami, TukTuk z kuchnią tajską, Bierhalle z szerokim wachlarzem dań dopasowanych do firmowego piwa, Gringo Salsownia z kuchnią meksykańską, Kiełba w Gębie oferująca kiełbaski w najrozmaitszych odsłonach, Mango Vegan z  najlepszym wg rankingu Yelp’a hummusem w Warszawie, czy burgery od Soul Food. Pojawią się też zupełnie nowe koncepty m.in. Port Royal Fish&Oyster Bar serwujący ryby i owoce morze, Sobremesa Tapas Bar z doskonałymi przekąskami, Siewcy Smaku, których ekologiczne menu jest pełne kiełków, pędów oraz jadalnych kwiatów, Curry Leaves z kuchnią indyjską, Kago Sushi z kuchnią japońską, naleśnikarnia Kreperia oraz dwie autorskie restauracje Mateusza Gesslera. Do warszawskiej Hali Koszyki wprowadzi się także znana poznańska restauracja Weranda Cafe&Restaurant, która ma szansę zrewolucjonizować ranking warszawskich śniadaniowni. Uzupełnieniem dla wszystkich lokali jest najdłuższy w Warszawie, liczący prawie 50 metrów Bar Centralny Koszyki z szeroką ofertą alkoholi, drinków i aperitifów.

Hala Koszyki to także doskonałe miejsce, aby zrobić kompleksowe zakupy spożywcze  – zaczynając od czynnego przez 7 dni w tygodniu, od rana do wieczora Bazaru Koszyki, przez herbaciarnię Maison de Thé, sklep rzeźniczy – Crazy Butcher, Piekarnia Aromat, która z daleka zachęca gości do odwiedzin zapachem świeżego pieczywa, Damas ze śródziemnomorskimi specjałami, po sklep z produktami ekologicznymi – Smak Natury, lokal z świeżo wyciskanymi sokami – Corona Sok i Mus, cukiernię Gaba & Garçons z małymi ciasteczkami i wyrafinowanymi tortami, czekoladziarnię Karmello i lodziarnię Magia d’Italia. Każdy koncept jest tutaj oryginalny od samego pomysłu poprzez menu, aż do formy podania produktów. Ich twórcami są pasjonaci, smakosze, którzy pod jednym dachem będą serwować to co sami lubią jeść. 

Dla tych, którzy oprócz ciała lubią także żywić ducha, w budynko znalazło się także miejsce dla muzeum poświęconego historii Hali i przestrzeń artystyczna, gdzie będzie można obejrzeć cykliczne wystawy. Warszawskie Koszyki idealnie wpisują się w światowy trend, znany z Londynu, Rotterdamu czy Oslo, gdzie hale targowo-restauracyjne zajmują istotne miejsce na gastronomicznej mapie miasta. Nie możemy się doczekać!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: