Z ogrodu do kuchni - KUKBUK

Z ogrodu do kuchni

Popularne blogerki kulinarne spotkały się w Water&Wine aby gotować wraz z Markiem Flisińskim – szefem kuchni konceptu.
kukbuk WATER&WINE WARSZTATY KULINARNE

Koncept restauracyjny Water&Wine przy zakładzie butelkującym naturalną wodę mineralną Cisowianka i Cisowianka Perlage to miejsce absolutnie wyjątkowe – otoczone przez własny ogród owocowo-warzywny, zielnik, winnicę, niewielką pasiekę oraz staw rybny zamieszkiwany przez raki i jesiotry. Szef kuchni Water&Wine – Marek Flisiński, w swoich daniach czerpie z tych dobrodziejstw pełnymi garściami. Jego kuchnia oparta jest na świeżych, samodzielnie zebranych produktach, sezonowości oraz wyjątkowych pomysłach na łączenie smaków.

kukbuk WATER&WINE WARSZTATY KULINARNE

Już po raz kolejny do konceptu Water&Wine zawitali popularni blogerzy, na co dzień związani z kampanią Cisowianki – „Gotujmy zdrowo!”, spragnieni samodzielnego zbierania warzyw i ziół oraz nowych inspiracji kulinarnych. Ekipa w składzie: Maia Sobczak z Qmam Kaszę, Katarzyna Marciniewicz z Chilli Bite, Magda i Adam Gendziwiłłowie – autorzy bloga Crust and Dust, Magda Klimczak z Dare to Cook oraz Monika Brzywczy reprezentująca magazyn USTA ochoczo ruszyła do ogrodu aby pod wodzą Szefa Flisińskiego i jego pomocników – Kamila Raczyńskiego, Sebastiana Kuranta i Mateusza Stefaniaka pozbierać produkty potrzebne do przyrządzenia 5 daniowego menu. Przy okazji pracy w ogrodzie każdy wymieniał się swoją wiedzą na temat ziół i warzyw oraz ulubionych sposobów ich wykorzystania w kuchni.

kukbuk WATER&WINE WARSZTATY KULINARNE

Po powrocie z warzywno-ziołowych „łowów” goście zostali podzieleni na kilka ekip i rozpoczęli pracę nad menu pod czujnym okiem gospodarzy kuchni Water&Wine. Ze świeżo zebranych produktów wyczarowano między innymi: chłodnik z bobu z kozim twarożkiem, pierogi z pstrągiem, nasturcją i pieczoną kalarepą czy lody miodowe ze świeżymi owocami.

kukbuk WATER&WINE WARSZTATY KULINARNE

Każdy z uczestników tych wyjątkowych warsztatów odkrył na nowo radość jaką niesie samodzielne zbieranie składników do swoich dań. Po raz kolejny udowodnili też że zdrowo znaczy bardzo smacznie.

kukbuk WATER&WINE WARSZTATY KULINARNE
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: