Wytwórnik kulinarny dla małych kuchcików - KUKBUK

Wytwórnik kulinarny dla małych kuchcików

Dziećmi już nie jesteśmy, ale nadal bardzo lubimy książki, które nie służą tylko do czytania. Dlatego, gdy wpadł nam w ręce Wytwórnik Kulinarny, zeszyt kreatywny autorstwa Kasi Boguckiej i Szymona Tomiło, od razu zapragnęliśmy wyciągnąć kredki.
Wytwornik kulinarny kukbuk

Kasia, ilustratorka książek dla dzieci, i Szymon, grafik i kucharz amator, wspólnie tworzą studio Nioska, gdzie w towarzystwie mopsa, o uroczym imieniu Pajda, ilustrują projekty wydawnicze i internetowe, zajmują się także identyfikacją wizualną. Wytwórnik to ich pierwsza wspólna książka. Ostatnio została wyróżniona na jednych z najważniejszych targów książek dla dzieci Bologna Ragazzi Books & Seeds! Rozmawiamy z nimi o kulisach tego projektu.

 

Skąd wziął się pomysł na Wytwórnik?

Chcieliśmy stworzyć książkę o tym, skąd na talerzu bierze się jedzenie. Cały proces planowania, kupowania i gotowania często jest dla dzieci abstrakcją. Z jednej strony garną się do gotowania i pomagania w kuchni, ale z drugiej często nie wiedzą, jak wyglądają warzywa, i że frytka powstaje z ziemniaka. Na początku w ogóle nie zakładaliśmy, że staniemy się bohaterami Wytwórnika, ale razem z Magdą Kłos-Podsiadło z wydawnictwa Wytwórnia uznaliśmy, że to ciekawy pomysł. W książce występuje wiele osób z naszego życia. Targ jest odwzorowaniem ryneczku, na który jeździmy po zakupy, prawdziwy jest pan, który sprzedaje jajka, i zgarbiony staruszek z ofertą warzyw i owoców. Są członkowie naszych rodzin, działka dziadków i nasz pies Pajda. Nie pierwszy raz znajomi odnajdują się na stronach książek, które ilustruje Kasia, i zaklepują sobie strony w następnych.

 

 

ryneczek kukbuk

Ile zajęła wam praca nad Wytwórnikiem?

O dziwo poszło nam błyskawicznie! Kulinaria to pojemny temat, ciekawy do opowiadania i rysowania. Pomysłów było tyle, że musieliśmy zrobić selekcję, żeby zmieścić się w narzuconym formacie. Myślimy o kolejnym wspólnym projekcie, ale widzieliśmy pomysły innych autorów na następne Wytwórniki i zapowiadają się świetnie!

 

Czy może to być książka dla niejadka?

Jeśli tylko będzie zainteresowany rysowaniem, to pewnie, że tak. Na jednej ze stron Tadek Niejadek siedzi przy stole i marudzi, że nie chce nic jeść. Dziecko przejmuje niełatwe zadanie mamy i musi wymyślić mu posiłek. Dorośli często podchodzą do karmienia dzieci dość nerwowo – wmuszają kolejne łyżki, wyprowadzają małych pomocników z kuchni, tłumacząc się pośpiechem, lub karmią dzieci nieprzytomnie wpatrzone w bajkę w telewizorze. Warsztaty związane z Wytwórnikiem pokazały, że maluchy naprawdę lubią prace kuchenne, tylko trzeba dać im się pobawić. Zagniatanie ciasta, mieszanie składników i doprawianie sprawiają, że dziecko bardziej docenia to, co ma na talerzu, zastanawia się nad smakiem jedzenia i swoim wpływem na ten smak.

kuchnie swiata kukbuk

Jak ważna była dla was warstwa edukacyjna?

Zależało nam, żeby pokazać, że jedzenie nie pojawia się na talerzu ot tak. Chcieliśmy zróżnicować zadania i przemycić jak najwięcej ciekawostek. Z Wytwórnika dziecko (a czasami także i rodzic) dowiaduje się na przykład, że miód to produkt wegański, co jedzą ludzie w różnych zakątkach świata, i jakie wartości odżywcze znajdują się w poszczególnych składnikach. Dziecko przejmuje stosunek do jedzenia od najbliższej rodziny. Jeśli w domu gotuje się zupy z mrożonki i codziennie smaży schabowego, jego wiedza i apetyt na poznawanie nowych smaków są niewielkie. Dziś coraz powszechniejsze są też różne mody i diety eliminacyjne, wynikające często z alergii – nie jemy nabiału, glutenu, mięsa. Takie osoby są bardziej świadome i tak też wychowują swoje dzieci. Nie chcemy jednak udawać, że każdy je tylko ekologiczne warzywa z pobliskiego bazarku, na rysunkach pojawiają się też parówki i alejki supermarketu, a także pizza, którą dzieci na warsztatach najczęściej wymieniają jako swoje ulubione danie. Mamy nadzieję, że nasz Wytwórnik zwiększy zainteresowanie dzieciaków tematem kulinariów, a rodziców zachęci do wspólnej zabawy nie tylko nad rysunkami, lecz także w planowaniu, gotowaniu i cieszeniu się jedzeniem.

 

Jeśli macie apetyt na Wytwórnik Kulinarny, tutaj znajdziecie konkurs, w którym do wygrania 4 egzemplarze tego wydawnictwa.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: