Wystartowała Akademia Smaku Sokołów - KUKBUK

Wystartowała Akademia Smaku Sokołów

Nowy pomysł na promocję najwyższej jakości produktów mięsnych. Wraz z zaproszonymi gośćmi oglądaliśmy pokaz porcjowania wołowiny i konsumowaliśmy najwyższej jakości steki!

Zdjęcia: materiały promocyjne

sokolow akademia smaku kukbuk

W eleganckie progi Dworku Ziemiańskiego wkroczyliśmy ciekawi, jakimi przyjemnościami uraczą nas twórcy Akademii, firma Sokołów S.A. Powołano ją po to, by podkreślać zaangażowanie marki w rozwój sztuki kulinarnej w zgodzie z najnowszymi trendami, także dietetycznymi. Firmie zależy na tym, by jej produkty stanowiły część zbilansowanego jadłospisu, konsumowanego świadomie i z przyjemnością. Dlatego położony nieco na uboczu, otoczony sielskim parkiem dworek idealnie współgrał z ideą celebracji pysznych i zdrowych posiłków.

sokolow akademia smaku kukbuk

Słyszeliśmy, że tutejszy szef kuchni, Dominik Moskalenko, szykuje dla nas rozbiór wołu, nie wiedzieliśmy jednak, że będziemy mieć okazję popracować z samym mięsem w dworkowej kuchni. Na początku dowiedzieliśmy się, z których części wołowej ćwierci pochodzi antrykot, a z której filet mignon, dowiedzieliśmy się, czym różni się sezonowanie na mokro od tego na sucho, a także, że istnieją różne szkoły porcjowania mięsa w zależności od kraju. Patrząc na delikatnie poprzerastane tłuszczem mięso polskiego bydła, nie mogliśmy uwierzyć, że w Polsce jemy tylko 2 kilogramy wołowiny na osobę rocznie. Gdy potem jeszcze skosztowaliśmy wyśmienitych steków, nie mogliśmy się nadziwić, że nadal nasi krajanie wolą drób.

sokolow akademia smaku kukbuk
sokolow sokolow akademia smaku kukbuk

Gdy przyszedł czas na gotowanie, zaproszone wspólnymi siłami blogerki chętnie chwyciły za noże, patelnie i obieraczki. Dziewczyny z Najsmaczniejsze i Smacznapyza kroiły warzywa i gotowały jajka, Dorota Minta, psycholożka i fanka kulinariów smażyła steki, a nasza redakcyjna blogerka Basia Starecka obierała jabłka na smakowity deser z patelni. Tomek z bloga Plate of Joy skrawał ser do sałatki Cezar, a Magda z Dare to Cook uwieczniała to wszystko na zdjęciach. Gdy w końcu udało się przekonać wyjadających ser, by poczekali chwilę, zasiedliśmy do stołu w imponującej bawialni dworku, by skonsumować wyjątkowo przyjemną sałatkę Cezar z flan stekiem marki Sokołów, a zaraz potem – antrykot wołowy w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałatki ze świeżych warzyw.

sokolow akademia smaku kukbuk

Deser i wino, konsumowane niespiesznie w oranżerii z widokiem na zimowy ogród, zwieńczyły nasze spotkanie, a my przyjemnie najedzeni radziliśmy się ekspertów Akademii – Dominika i dietetyczki Agnieszki Piskały, jak na co dzień mądrze konstruować swój jadłospis. Czekamy na kolejne odsłony Akademii i kolejne porcje smakowitej wiedzy!

Tu obejrzycie film z naszego spotkania.

Tekst: Agata Michalak, zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017