Wrzesień – kalendarium wydarzeń kulinarnych - KUKBUK

Wrzesień – kalendarium wydarzeń kulinarnych

Koniec lata to nie koniec świata! Sprawdźcie, gdzie warto wybrać się w tym miesiącu po kulinarne i kulturalne doznania.

Foto: Najedzeni Fest
Tekst: redakcja

najedzeni fest

XXIV Krakowskie Miodobranie, 1-3 września, Kraków

Już od 24 lat Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich organizuje wrześniowe miodobranie. Podczas festiwalu można nie tylko zakupić miody i produkty pszczele od lokalnych producentów, lecz także pogłębić swoją wiedzę. Podczas festiwalu odbywają się wykłady o zdrowotnych właściwościach miodu, dla najmłodszych konkurs „Odkrywamy tajemnice pszczół”, pasowanie młodych pszczelarzy i wystawa edukacyjna „Pszczoły mówią do nas”.

Wege <3 Wisła, 2 września, Warszawa

Już 2 września nad Wisłą odbędzie się kolejna edycja Wege Festiwalu. Przy Bulwarze Flotylli Wiślanej 1 będzie można skosztować potraw z warszawskich wegańskich restauracji, kupić roślinne produkty i ubrania cruelty free. Wystawcy będą serwować dania z całego świata – będzie można spróbować między innymi kuchni hinduskiej, libańskiej, wietnamskiej czy gruzińskiej. Nie zabraknie również wegetariańskiego fast foodu, równie rozkosznego, co ten tradycyjny: pizzy, burgerów, zapiekanek i hot dogów. Na deser zjemy wegańskie lody, ciasta, ciasteczka i inne słodkie przekąski.

Tamam Shud Obiad, 2 – 16 września, Warszawa

Na wystawie Tamam Shud Alexa Cecchettiego w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski będzie można zjeść… obiad.  W jadalni podawane są posiłki z menu ułożonego przez artystę. W karcie dań zamiast potraw zamieszczono listę wierszy, do końca nie wiadomo więc, co ostatecznie znajdzie się na waszym talerzu.

Posiłki podawane będą w trakcie trwania wystawy w czwartki (o godzinie 18:00), soboty (o godzinie 14:00) i niedziele (o godzinie 14:00). Potrawy serwowane będą dla maksymalnie czterech osób. Koszt posiłku to 65 złotych.

Kuchnia Imigrantów – Piknik Międzykulturowy, 3 września, Warszawa

Warszawska Iskra przy Polu Mokotowskim wypełni się smakami z całego świata za sprawą mieszkający w Polsce imigrantów. Tego dnia będzie można zjeść dania kuchni meksykańskiej, wietnamskiej, etiopskiej, alzackiej, tajskiej, indyjskiej, niemieckiej, nepalskiej, perskiej czy gruzińskiej i porozmawiać z kucharzami, którzy w Warszawie odnaleźli drugi dom.

Małopolski Festiwal Smaku, od 3 września, Małopolska
13. Małopolski Festiwal Smaku przebiega pod hasłem „Smak Kontrolowany”. Przez cały wrzesień w pięciu miastach Małopolski na gości czekają tradycyjne potrawy, kulinarne wariacje na temat lokalnych produktów oraz bogactwo wysokiej jakości wyrobów miejscowych producentów. Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał szef kuchni Ed Red Adam Chrząstowski, a przewodnikiem po lokalnych przysmakach będzie Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska – a tym panom można zaufać.

Winobranie, 2-10 września, Zielona Góra

To największe w kraju święto polskiego wina. W jego ramach odbywa się Festiwal Otwartych Winnic, podczas którego można zwiedzać lokalne winnice i degustować owoce ich działalności. W samej Zielonej Górze na Starym Rynku działać będzie Miasteczko Winiarskie, a w nim  – stoiska winiarzy i innych regionalnych producentów, gastronomia i scena muzyczna. W zielonogórskich restauracjach będzie z kolei można skosztować dań skomponowanych specjalnie pod lubuskie wina.

Europejski Festiwal Smaku, 4-10 września, Lublin

Międzynarodowy festiwal smaku i sztuki organizowany przez stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku z Lublina co roku wybiera nowy temat przewodni. Słowo-klucz tegorocznej włoskiej edycji festiwalu to Amore. Gościem festiwalu będzie ceniony włoski szef kuchni Stefan Unterkircher, a duża część programu poświęcona będzie włoskim daniom i produktom. Nie zabraknie jednak akcentów lokalnych i hstorycznych – warsztatów z wypieków cebularzy czy uczty rodem z czasów Unii Lubelskiej.

Warszawski Festiwal Kulinarny “Rośliny, owady i miód”, 8-10 września

8 września wśród bujnej roślinności Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego rozpocznie się pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, który będzie się o „Rośliny, owady i miód”. Na uczestników czekać będą warsztaty, pokazy kulinarne, wykłady i dyskusje, a także sporo dobrego jedzenia i picia. Ponadto będzie można spotkać znanych szefów kuchni i autorów książek kulinarnych.

Na festiwalu nie zabraknie KUKBUK-a – Daria Pawlewska, redaktorka naczelna, oraz Oliwia Gede-Niewiadomska, dyrektorka artystyczna, poprowadzą w sobotę panel „Food Design od kuchni” oraz warsztaty dla dzieci, a w niedzielę panel „Rzemieślnictwo”.

Smakuj Trójmiasto, 10 września, Gdańsk

Kolejna edycja wegetariańskiej i wegańskiej edycji popularnego festiwalu znów odbędzie się w Starym Maneżu. Swoją obecność zapowiedziało ponad 40-u wystawców z całej Polski takich jak Krowarzywa, Bezmięsny mięsny, Veganise i wielu innych, Zaserwują oni wegańskie dania główne, napoje, desery i przetwory. Nie zabraknie gadżetów związanych z kuchnią wege, m.in. książek związanych z dietą roślinną. Schronisko Dla Roślin oraz Bank Żywności zorganizują wyjątkowe warsztaty, na których będzie można stworzyć kulę kokedamę. Miłośnicy zwierząt będą mieli możliwość wesprzeć akcje charytatywne, a nawet przyprowadzić własne czworonogi i wziąć udział w zajęciach behawioralnych, które poprowadzi właścicielka szkoły dla psów Piąty Pazur.

Małe Najedzeni Fest – Po ziemniaki , 15-17 września, Kraków

Do jedzenia ziemniaków nie trzeba nas namawiać. W Krakowie w ramach imprezy Małe Najedzeni Fest będzie można się nacieszyć nimi do syta. W piątek 15 września o godz. 19:30 odbędzie się kolacja – hołd dla ziemniaka –  przygotowana przez Marcin Sołtysa z restauracji Filipa 18. W sobotę 16 września o godz. 13:00 Przemek Błaszczyk poprowadzi warsztaty kulinarne w restauracji Twój Kucharz, również z ziemniakiem w roli głównej. Z kolei w niedzielę na Starym Kleparzu podczas Pikniku Krakowskiego również odbędą się warsztaty z ziemniaczanych przepisów. Jeśli kochacie pyry, nie może was tam zabraknąć!

Lubelskie Święto Młodego Cydru – 16 września, Lublin
Najbardziej orzeźwiająca impreza w Polsce! Odkrywanie prawdziwego, #niefiltrowanego DNA Lublina będzie motywem przewodnim tegorocznego Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Z okazji 700-lecia miasta zostanie rozbita 700-litrowa beczka młodego cydru z siedmiu odmian jabłek. To będzie największa degustacja cydrów w Polsce.

Wieczorem (godz. 18-22) na Błoniach pod Zamkiem odbędzie się koncert finałowy trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata – wystąpią̨: Bovska, Iza Lach, Dwa Sławy i gość́ specjalny O.S.T.R. Gwarantujemy niezapomniany muzyczny wieczór w stylu największych festiwali.

lubelski cydr
wegesilesia-wrz

Wege Festiwal Silesia i Babski Targ, 17 Września, Katowice

17 września odbędzie się trzecia edycja największej wegetariańskiej imprezy na Śląsku – Wege Festiwal Silesia oraz tradycyjnie już – impreza towarzysząca – Babski Targ.

Festiwal odbędzie w katowickiej Galerii Szyb Wilson na Nikiszowcu. To okazja do zdegustowania wegańskich dań z całego świata. To również roślinne kosmetyki, oleje, ręcznie wykonane i nie testowane na zwierzętach. Podczas tego wydarzenia będzie można również nabyć wegańskie ubrania, torby, gadżety użytku codziennego. Obok Wege Festiwalu Silesia odbędzie się Babski Trag. Tym razem odbywa się pod hasłem #piękno. Na targu będzie można dostać ubrania od projektantów, kosmetyki naturalne. Podczas imprezy będzie miała miejsce również Babska wymiana ciuchowa.

Żarcie Na Kółkach: Pożegnanie Sezonu, 23 i 24 września, Kraków

Pod koniec września Żarcie Na Kółkach żegna się z sezonem na krakowskim Bezogródku. Wśród zaproszonych food trucków pojawią się kultowe krakowskie wozy oraz tegoroczni debiutanci. Jak zwykle podczas festiwalu będzie można spróbować przysmaków z różnych zakątków świata. Może to być ostatnia przed zimą okazja na plenerowy posiłek!

2017_Final_Bezogrodek_square
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: