W Wilanowie o jedzeniu - KUKBUK

W Wilanowie o jedzeniu

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Slow Food Warszawa zapraszają na spotkanie pt. „Być slow… rzecz o książkach kucharskich”, które odbędzie się 7 grudnia o godzinie 13:00 w Oranżerii Pałacu.
slow food kukbuk

 

Na spotkaniu historyk Uniwersytetu M. Kopernika w Toruniu prof. Jarosław Dumanowski odkryje historyczne korzenie kulinarnego przepisu, autorka książek kucharskich Hanna Szymanderska opowie, jak poszukiwała przepisów do swych publikacji, antropolożka Anna Juszkiewicz zdradzi, co książki kucharskie mówią o czasach, w których są pisane, zaś blogerka Magdalena Kasprzyk–Chevriaux spróbuje odpowiedzieć na pytanie, czy tradycyjny przepis jest popularny w sieci. Podczas dyskusji będziecie mieli również okazję spróbować staropolskiej potrawy przyrządzonej przez szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Macieja Nowickiego. Na spotkanie możecie również przynieść książkę kucharską, którą chcielibyście wymienić na inną, dowolną pozycję przyniesioną przez inną osobę. Szczegóły dotyczące wydarzenia znajdziecie na tej stronie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: