Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat - KUKBUK

Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat

Maślane, pięknie listkujące się ciasto i nuta gorzkiej czekolady ukryta w samym środku ciepłego jeszcze wypieku. To pain au chocolat, francuskie bułeczki, których wyrobu wraz z naszymi czytelniczkami uczyliśmy się w czasie spotkania w cukierni Batida.
Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat

Unoszący się w pracowni aromat czekolady, świąteczne ozdoby i muzyka w kołyszącym rytmie przypomniały nam o zbliżającym się Bożym Narodzeniu. Na początek poczęstowano nas gorącą czekoladą – na twarzach zziębniętych czytelniczek od razu pojawiły się uśmiechy. Na marmurowym blacie czekały już fartuchy i czapki oraz składniki potrzebne do wyrobu bułeczek. Dyrygujący grupą mistrz cukiernictwa pojawił się z przygotowanym wcześniej ciastem półfrancuskim, które z pomocą uczestniczek oraz przy użyciu linijki podzielił na prostokąty. Na wydzielonych porcjach wylądowała czekolada – po dwa kawałki na każdej bułeczce. Następnie rozpoczęło się skrupulatne zwijanie ruloników z ciasta. Ułożone na blasze, po chwili leżakowania w cieple, dla rumieńca dwukrotnie pomalowano roztrzepanym jajkiem. Błyszczące i lekko wyrośnięte powędrowały do pieca. Za chwilę zapach pieczonych bułeczek zaostrzył apetyty, zwiastując sukces.

 

To jednak nie był koniec przygód, jakie czekały na uczestniczki warsztatów. Rozochocone łatwością, z jaką wykonałyśmy wcześniejsze czynności, zatarłyśmy ręce i zakasałyśmy rękawy. Kolejnym zadaniem było własnoręczne przygotowanie porcji ciasta półfrancuskiego, rozpoczęte w momencie szczególnie wymagającym siły – łączenia niegotowego jeszcze ciasta z masłem. Kilkukrotne wałkowanie nie było łatwe, ciasto nie chciało poddać się woli czytelniczek i uparcie dążyło do kształtu koła, gdy wymagany był prostokąt, masło oblepiało palce, wałki ślizgały się w rękach.

 

Nagrodą za trud była porcja surowego ciasta do wzięcia ze sobą, każda uczestniczka otrzymała też upominek od KUKBUK-a oraz bułeczki upieczone w czasie warsztatów. Nie mogłyśmy jednak odmówić sobie degustacji jeszcze ciepłych pain au chocolat, zaraz po wyjęciu z pieca. Delikatne i lekko chrupiące ciasto parowało w rękach dumnych czytelniczek, jeszcze smaczniejsze niż zwykle, bo samodzielnie przygotowane.

 

Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat
Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat
Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat
Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat
Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat
Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat
Warsztaty w Batidzie: pain au chocolat
batida warsztaty kukbuk
batida warsztaty kukbuk
batida warsztaty kukbuk
batida warsztaty kukbuk
batida warsztaty kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: