Tydzień smaków francuskich - KUKBUK

Tydzień smaków francuskich

Zapraszamy na warsztaty z Michelem Rothem i innymi mistrzami kuchni francuskiej.
makaroniki kukbuk

Początek listopada upłynie w Warszawie pod znakiem ślimaków, croissantów, wołowiny po burgundzku i innych francuskich przysmaków. Już 6 listopada rozpocznie się Tydzień Smaków Francuskich, pod honorowym patronatem Ambasady Francuskiej w Polsce. W programie festiwalu pełno jest atrakcji dla wszystkich frankofili. Nudzić nie będą się zarówno miłośnicy ucztowania, jak i ci, którzy chcieliby się nauczyć tajników tej eleganckiej kuchni. Organizatorzy zadbali o to, aby każdy, bez względu na wiek i stopień kulinarnego zaawansowania znalazł coś dla siebie. Warsztaty kulinarne poprowadzi Michel Roth, François Adamski, Frank Meyer i mistrz cukiernictwa, Antoine Weyland.

 

Na pierwszy dzień organizatorzy zaplanowali dwa bezpłatne warsztaty dla dzieci i młodzieży chcących poznać bliżej francuską kuchnię. W sobotę 7 listopada odbywać się będą warsztaty dla dorosłych – zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów, którzy chcieliby nauczyć się profesjonalnych technik kulinarnych. Na warsztaty bardzo serdecznie zapraszamy młodych kucharzy i absolwentów szkół gastronomicznych, dla których dodatkową atrakcją będzie możliwość wygrania krótkiego stażu w gwiazdkowej restauracji szefa Adamskiego.

 

Festiwal zwieńczy kolacja galowa przygotowana przez Michela Rotha i Francois Adamskiego w rezydencji Ambasadora Francji oraz polskie selekcje Bocuse d’Or Poland 2015 – o konkursie więcej informacji niebawem.

 

Warsztaty kulinarne dla dorosłych są dostępne w cenie 100 zł za osobę, a rezerwacji można dokonywać na stronie www.bocusedorpoland.pl. Na tej samej stronie można zgłosić się na bezpłatne warsztaty dla dzieci. Uwaga – w każdym warsztacie może wziąć udział maksymalnie 25 osób, a o możliwości uczestnictwa decydować będzie kolejność zgłoszeń. Warsztaty odbędą się w Food Lab Studio w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5.

 

Harmonogram warsztatów kulinarnych:

 

Piątek, 6 listopada:

  • 10:30-11:15 – bezpłatne warsztaty dla dzieci ze szkół podstawowych (6-12 lat) „Smaki i tekstury” – warsztaty zamknięte – za rekrutację odpowiada Instytut Francuski w Warszawie
  • 11:45-12:30 – bezpłatne warsztaty dla dzieci ze szkół podstawowych (6-12 lat) „Smaki i tekstury” – zapisy przez stronę www.bocusedorpoland.pl
  • 13:00-14:30 – bezpłatne warsztaty dla młodzieży z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych (13-18 lat) – warsztaty zamknięte – za rekrutację odpowiada Instytut Francuski w Warszawie
  • 15:00-16:30 – bezpłatne warsztaty dla młodzieży z gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych (13-18 lat) – zapisy przez stronę www.bocusedorpoland.pl

 

Sobota, 7 listopada:

  • 9:00-10.30 – warsztaty cukiernicze z Antoine’m Weylandem dla profesjonalistów – tematem przewodnim będzie czekolada
  • 11:30-13:00 – warsztaty cukiernicze z Antoine’m Weylandem dla amatorów  tematem będzie deser z owoców sezonowych
  • 14:00-15:30 – warsztaty kulinarne z François Adamskim (danie rybne) dla profesjonalistów i amatorów (podczas warsztatów przyznana zostanie nagroda za najlepsze danie w kategorii profesjonaliści oraz w kategorii amatorzy!)
  • 16:30-18:00 – warsztaty kulinarne z Michelem Rothem (danie mięsne) dla profesjonalistów i amatorów (podczas warsztatów przyznana zostanie nagroda za najlepsze danie w kategorii profesjonaliści oraz w kategorii amatorzy!)

 

Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: