Transatlantyk płynie przez Poznań - KUKBUK

Transatlantyk płynie przez Poznań

W dniach 8-14 sierpnia warto odwiedzić Poznań. Po raz czwarty odbędzie się tam Transatlantyk Festival, a w organizowanym w jego ramach Kinie Kulinarnym będzie można i jeść, i oglądać.
transatlantyk festiwal kukbuk

Organizatorzy zaproszą widzów na pięć wyjątkowych kolacji serwowanych w Transatlantyk Restaurant na poznańskich Błoniach Wildeckich. Autorskie menu Kina Kulinarnego co roku przygotowują najwybitniejsi polscy kucharze. W tym roku po raz pierwszy dwie szefowe – Ewa Olejniczak i Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. Menadżerem kuchni Kina Kulinarnego będzie ponownie Patryk Dziamski, szef kuchni i jeden z wyróżniających się doradców kulinarnych w Polsce.

Bilet na każdy z pięciu pokazów filmowych jest równocześnie zaproszeniem na czterodaniową kolację. Dodatkową wartością są dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie jest przygotowywane we współpracy z twórcami Berlinale. Thomas Struck, kurator berlińskiego cyklu, od samego początku czuwa nad merytoryczną koncepcją poznańskiej edycji Kina Kulinarnego.

– Ideą Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową, obrazem i muzyką a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości. Poprzez Kino Kulinarne propagujemy zdrową, czystą, tradycyjną żywność w opozycji do GMO i masowej przemysłowej produkcji – komentuje Jan A.P. Kaczmarek, twórca Transatlantyku.

Co będzie można obejrzeć, a potem zjeść?

transatlantyk festiwal kukbuk

9 sierpnia – „Dzisiejsze czasy” („Modern times”, 1936), reż. Charlie Chaplin

„Dzisiejsze czasy” unikają dialogów, opowiadają klasyczną, zgodną z oczekiwaniami publiczności historię miłosną. Niepokorny robotnik spotyka ubogą dziewczynę i razem podejmują walkę o godne życie i miejsce w społeczeństwie, którego symbolem jest upragniony domek. Komedia jest przesiąknięta atmosferą niespokojnych lat 30. Głodujące rodziny, mężczyźni stojący w kolejkach za pracą, wybuchające na prawo i lewo protesty. Jeśli ktoś jest w stanie przejść przez te „Dzisiejsze czasy” z godnością, to tylko bohater Chaplina.

Tego wieczoru gotować dla gości będzie jedyny i niepowtarzalny team dwóch wspaniałych szefów kuchni – Robert Trzópek (hotel Holiday Inn Warszawa Józefów) i Jacek Fedde (poznańska restauracja Bazar 1838).

transatlantyk festiwal kukbuk

10 sierpnia – „Final Recipe”, reż. Gina Kim

Wielkimi krokami zbliża się największy telewizyjny konkurs kulinarny. Uczestnicy, pragnący oszałamiającej kariery i spełnienia swoich marzeń, ściągają na niego z całego świata. Wśród nich jest Mark, który ma wielki talent kulinarny, ale także niemałego pecha. Nie zarejestrował się w konkursie odpowiednio wcześnie. Pod wpływem chwili postanawia jednak oszukać los i pozostać w grze. Podszywa się pod nieobecnego uczestnika z Rosji i uwodzi jury swoją kuchnią oraz zaradnością. Mimo sukcesu wciąż nie jest jednak pewien, czy powinien podążać w życiu tą drogą. W historię tej rywalizacji wpleciony jest wątek miłosny.

Wykwintną kolację po filmie przygotuje Kuba Korczak, szef kuchni, dyrektor festiwalu GOOD FOOD FEST. Więcej o Kubie tutaj.

transatlantyk festiwal kukbuk

11 sierpnia – „Łańcuch pokarmowy” („Food chains”), reż. Sanjay Rawal

Nie zobaczymy tu talerzy pełnych smakołyków, lecz ludzi, którzy je dla nas zbierają. Na Florydzie robią to imigranci – często nielegalni – z Ameryki Południowej, nierzadko w warunkach urągających ludzkiej godności i za zbyt niskie stawki. Za motto „Łańcucha pokarmowego” uznać można padające w nim zdanie, że zbieracze „nie są biedni, tylko robi się ich w konia”. Choć mają do czynienia z żywnością, sami często są głodni. Sprawiedliwy handel to wciąż slogan – w tej sprawie jest jeszcze bardzo wiele do zrobienia. Producentką filmu jest Eva Longoria, która także pojawia się na ekranie, opowiada o jedzeniu z nieoczekiwanej perspektywy. Reżyser obrazu weźmie udział w seansie filmowym i kolacji i opowie o swoim dokumencie.

Kolację po seansie przygotuje Piotr Markowski, szef kuchni restauracji Jadalnia w Poznaniu.

transatlantyk festiwal kukbuk

12 sierpnia – „Zone Pro Site”, reż. Yu-Hsun Chen

W tej komedii poznajemy trzech kucharzy. Każdy z nich był kiedyś mistrzem w dziedzinie kulinariów. Silly Morta, Shost Head i Fly Spirit rządzili tajwańskim rynkiem restauracyjnym i nie mieli sobie równych. Rywalizowali tylko ze sobą. Pokonał ich dopiero kryzys ekonomiczny, który złamał interesy każdego z nich i przerwał świetną passę w życiu. Po latach wszyscy próbują odnaleźć swoją dawną pasję. Szczególnie zależy na tym mistrzowi Fly Spiritowi, który nie ma łatwo. Chciałby przekazać swoje dziedzictwo i wiedzę dorastającej córce, ta ma jednak inne plany.

Za kreacje na talerzach po seansie odpowiadać będzie Ewa Olejniczak, szefowa kuchni hotelu Intercontinental.

transatlantyk festiwal kukbuk

13 sierpnia – „Smak curry” („The Lunchbox”), reż. Ritesh Batra

Recenzję filmu autorstwa naczelnej KUKBUK-a Agaty Michalak przeczytacie tu:

http://kukbuk.com.pl/post/1197,-smak-curry-czyli-jedzenie-ktore-uszcz-sliwia

Gościem ostatniego wieczoru Kina Kulinarnego będzie reżyser Ritesh Batra, a prawdziwą ucztę kulinarną, pełną aromatów, przygotuje dla gości Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: