Top Chef gotuje w stolicy - KUKBUK

Top Chef gotuje w stolicy

Sebastian Olma, zwycięzca drugiej edycji programu „Top Chef”, zostaje w Warszawie. Planuje otwarcie autorskiej restauracji. Nim poznamy jej adres, będziemy mieli szansę spróbować jego kuchni podczas warsztatów w CookUp.
top_chef_kukbuk

Jako pierwsi mieliśmy przyjemność zjeść kolację finałową, która przyniosła Sebastianowi zwycięstwo w programie. Pierwsi, nie licząc jury „Top Chefa” – Macieja Nowaka, Wojciecha Amaro, Ewy Wachowicz i Josepha Seletso – ale podobno oni zawsze jedzą zimne dania z uwagi na trwające w nieskończoność ujęcia talerzy. Sebastianowi, podobnie jak w ostatnim odcinku, towarzyszył Paweł Kibart, doświadczony szef kuchni, tym razem w roli pomocnika. Kto się czubi, ten się lubi, chciałoby się rzec, patrząc na tych dwóch i wspominając ich perypetie z ekranu. Początkowo panowie szczerze się nie znosili i słali sobie nawzajem wiązanki kąśliwych żartów i złośliwostek, lecz potem, gdy musieli współpracować, rywalizacja niespodziewanie przerodziła się w sympatię. W bielańskim Studiu Kulinarnym CookUp panowie zgodnie kręcili sosy, blanszowali warzywa i tańczyli z garnkami, co jakiś czas rzucając do siebie czułe „kochanie, podaj mi sitko”.

 

Kolację zaczęliśmy od dosyć banalnej przystawki – buraka z kozim serem, miodem i roszponką. Ale już foie gras smażone z rzepą, kalarepą i chrzanem absolutnie nas zachwyciło. Towarzystwo składników wokół gęsiej otłuszczonej wątroby eksponowało jej walory i doskonale się uzupełniało. Potem był halibut z koprem włoskim, kalafiorem i orzechami laskowymi oraz zając marynowany z jałowcem, skorzonerą i owocami leśnymi, który zyskał aplauz co poniektórych biesiadników. Ravioli z ananasa, z musem z mango, purée malinowym i pomarańczą na deser jedliśmy już w milczeniu – nadmienię, że spowodowanym nadmiarem konsumpcji popisowych dań. Wstawaliśmy od stołów głodni jedynie plotek – co dalej z Sebastianem?

 

Jeśli i was nurtuje to pytanie, ale zarazem macie chęć pogotować wspólnie z Top Chefem, koniecznie wpadnijcie do CookUp na grilla z Sebastianem. Wspólnie przygotujecie stek z wołowiny z domowej roboty ketchupem i frytkami, marynowany schab ze świni złotnickiej z boczniakami i szparagami, pikantne dramstiki z kurczaka ze świeżymi sałatami i z sosem winegret oraz dorsza z cebulową kruszonką i cukinią, a do picia – miodowe piwo i bazyliową lemoniadę. Szczegóły warsztatów znajdziecie TU.

top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
top_chef_kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: