Terra Madre - Slow Food Festival - KUKBUK

Terra Madre – Slow Food Festival

Hej, krakowianie! Jeśli zgłodnieliście już po Najedzeni Fest!, mamy dla was dobrą wiadomość. W najbliższy weekend, 7-9 listopada, odbędzie się w Krakowie Terra Madre – Slow Food Festival.
slow food festival kukbuk

Do Krakowa przyjadą najwybitniejsi szefowie kuchni, producenci i hodowcy. Przez trzy dni w hali EXPO przy Galicyjskiej 9 będzie można próbować najlepszej jakości polskich produktów: świeżej gęsiny, serów zagrodowych, wspaniałej wołowiny i jagnięciny, ryb bałtyckich i słodkowodnych, miodów, doskonałego pieczywa oraz tradycyjnych słodyczy. Na gości targów będą także czekać wina, cydry, piwa i inne trunki z całej Europy Środkowej.

 

Podczas festiwalu będzie można wziąć udział w rozlicznych laboratoriach smaku (np.: z wybitnymi producentami win slofoodowych ze słonecznej Italii, z Małgorzatą Mintą na temat polskich zbóż i zwyczajów śniadaniowych), warsztatach kulinarnych, debatach tematycznych i pokazach.

 

W krakowskich restauracjach będą gotować zaproszeni szefowie kuchni. Rezerwacji można dokonać przez strony internetowe lokali.

 

Piątek, 7 listopada, godzina 20.00
1. Nowoczesna Kuchnia Polska – Witek Iwański (Aruana – Serock) oraz Bartłomiej Płócienniak (Twój Kucharz – Kraków); www.twojkucharz.pl
2. Polskie ryby słodkowodne i węgierskie Tokaje wytrawne oraz Aszu – Bartosz Budnik (Romantyczna – Wzgórza Dylewskie) oraz Mateusz Turaj (Ancora Kraków); w kolacji weźmie udział producentka i właścicielka winnicy Pendits Márta Wille-Baumkauff; www.ancora-restaurant.com

Sobota, 8 listopada, godzina 20.00
1. Gęsina oraz polski drób sous-vide – Dominik Narloch (Hugo Restaurant – Poznań) oraz Łukasz Cichy (Biała Róża – Kraków); www.restauracjabialaroza.pl
2. Szał protein – wołowina i podroby – Aleksander Baron (Solec 44 – Warszawa) oraz Adam Chrząstowski (Ed Red – Kraków); www.edred.pl
3. Od samiutkich Tater do Bałtyku – Mariusz Siwak (Park Hotel – Szczecin) oraz Marcin Sołtys (Wierzynek – Kraków); www.wierzynek.com.pl
4. Dziczyzna między dworem a pałacem – Rafał Kopicki (Pałac Kościeszy – Przyjaźń, Kaszuby) oraz Janusz Fic (Dwór Sieraków – Sieraków pod Krakowem); www.dworsierakow.pl

 

Więcej informacji na temat festiwalu znajdziecie tutaj.

Wywiad z Jackiem Szklarkiem pomysłodawcą imprezy i szefem Slow Food Polska.

 

Dla pierwszych dwóch autorów odpowiedzi na pytanie: Kto jest założycielem międzynarodowej organizacji Slow Food? mamy pojedyncze zaproszenie na 2. Festiwal Młodego Wina, który będzie zakończeniem wydarzenia. Odpowiedzi wpisujcie pod postem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: