Technosmaki - KUKBUK

Technosmaki

Sprzęty AGD komunikujące się ze sobą i piekarniki, które widzą. Oto nowe technologie, które niebawem zawładną naszymi kuchniami. Poznaliśmy je na targach IFA w Berlinie.

Zdjęcia: Norbert Bajan, AEG / materiały prasowe

technosmaki kukbuk

Jako laicy w świecie AGD, ale za to wielcy fani projektowania pogrupowaliśmy nowości i prototypy pokazywane przez producentów według trzech tendencji. Tak, tak, idzie nowe, właściwie naciera kilkoma zbrojnymi falangami.

 

1. Wszystko widzi

 

Na otwarcie berlińskiego pokazu „elektroniki dla konsumentów” spadł piękny, symetryczny, ładnie obrandowany deszcz. Strumienie wody, które układały się w napis Siemens, miały być prostym pokazem technologii i-sensor. Wystarczyło podłożyć dłoń pod lejącą się wodę, by czujnik błyskawicznie ją zatrzymał. W teorii, bo nasze ręce okazały się zbyt szybkie dla sensorów Siemensa i jednak trochę się pomoczyliśmy. Zapytawszy jednej z miłych hostess, jakie praktyczne pożytki płyną z technologii, dowiedzieliśmy się, że i-sensory sprawiają, że sprzęty AGD widzą. Pralka rozpoznaje rodzaje zabrudzeń na ubraniach i sama dobiera temperaturę prania. Piekarnik zgaduje, czy włożony do niego kurczak jest zimny, czy lekko ciepły, i sam dostosowuje moc grzania. Widzący z Lublina się chowa. Widzenie to zresztą trend nie tylko technologiczny, ale i marketingowy. Na łopatki rozłożyła nas wizualizacja możliwości miksera MaxxiMUM na stoisku Boscha, pozwalająca podejrzeć, co się dzieje w dzieży. Wszystko w skali zaiste maksi – patrz zdjęcie powyżej.

 

2. Wszystko się komunikuje

 

Nader licznie na targach IFA reprezentowane były rozwiązania z zakresu connectivity i smart home. Przede wszystkim na stoisku Boscha, gdzie zapowiedziano rychły start platformy home connect umożliwiającej powiązanie ze sobą sprzętów AGD i ich kontrolowanie – nawet spoza domu – przez specjalną aplikację. To, co proponuje Bosch, można opisać w ten sposób: lodówka, która ma awarię, wysyła informację do serwisu i powiadomienie do nas, żebyśmy szybko wyjęli z niej jedzenie. Zaczynamy gotować rosół z tego, co było w lodówce, a płyta grzewcza sama podpowiada okapowi, kiedy i z jaką siłą ma zacząć działać. Podobnych systemów na IFA w Berlinie pokazano kilka, między innymi na stoisku polskiej firmy Amica, gdzie można było oglądać zgrabne i smart sprzęty AGD zaprojektowane przez katowicką pracownię Code.

technosmaki kukbuk

3. Wszystko się łączy

 

Teraz wszystko łączy się ze wszystkim, niezła postmoderna – mówiła pani od historii w liceum. Na targach IFA znaleźliśmy na to solidne dowody. Bodaj najciekawsze dla foodies stoisko marki AEG prezentowało może nie tyle technologię nowego parowego piekarnika, ile korzyści płynące z jego zastosowania – pełniejsze czucie smaków, które zachęca do ich odważnego łączenia (bo przy pieczeniu z parą w składnikach zostaje więcej smaku). Wszystko pod parasolem modnej kategorii foodpairingu. W AEG rozdawano przepisy, między innymi na tatara z wędzonego łososia i kalarepki z wiórkami czekolady, a na grafie pokazywano zbieżność smaku bergamotki i pomidora. Wisienką na torcie był kącik eksperymentalny, w którym można było posmakować nektaru mango, słuchając – po kolei – metalowego łomotu i gitarowego plumkania. Zbadaliśmy – w pierwszej wersji ten sam nektar smakuje zdecydowanie kwaśniej, w drugiej wydaje się bardziej kremowy. Tak zatem firma AEG zaprojektowała nie tylko piekarnik, ale i nasze doświadczenie.

technosmaki kukbuk
technosmaki kukbuk

Zdjęcia: Norbert Bajan, AEG / materiały prasowe

© KUKBUK 2017