Sztuka wołowiny z Lublina - KUKBUK

Sztuka wołowiny z Lublina

Food and Drink Festival w Lublinie przyciągnął najlepszych szefów kuchni i restauratorów z całej Polski tematem przyszłości wołowiny.
food and drink festival lublin

Na dyskusji w restauracji Etiuda pojawili się między innymi Aleksander Baron (Solec 44, Warszawa), Jacek Grochowina (Nolita, Warszawa), Adam Chrząstowski (Ed Red, Kraków) i Malika Juchnowicz (Malika, Gdynia). Spotkanie moderował Paweł Loroch, dziennikarz, smakosz i twórca jemradio.pl. Część stricte kulinarną i merytoryczną prowadził John Csukor, amerykański szef kuchni i właściciel KOR Food Innovation, w towarzystwie Martina Gimeneza Castro, pierwszego zwycięzcy programu „Top Chef”, szefa kuchni restauracji Salto. Warsztaty były poświęcone wołowinie, w tym sezonowanej, produkowanej przez firmę Sokołów. Polska marka stara się promować czerwone mięso poprzez połączenie jakości z rozsądną ceną. Spożycie wołowiny w naszym kraju wciąż jest bardzo małe – to zaledwie kilka kilogramów rocznie.

 

Zaczęliśmy od krótkiego, merytorycznego wykładu Johna Csukora na temat podziału tuszy wołowej i zastosowania różnej obróbki przy poszczególnych jej elementach. Prowadzący podkreślał wpływ sposobu chowu zwierzęcia na przerost mięsa tłuszczem i dalej na klasę oraz jakość mięsa.

 

Po części merytorycznej mieliśmy okazję spróbować przygotowanych przez szefów kuchni dziesięciu dań, z których szczególnie warte zapamiętania były żeberka z dodatkiem sosu migdałowego i kasztanów oraz rostbef z sosem czosnkowym, piaskiem czekoladowym i topinamburem.

food and drink festival lublin
food and drink festival lublin
food and drink festival lublin
food and drink festival lublin
food and drink festival lublin
© KUKBUK 2017