Sushi bez sosu sojowego? - KUKBUK

Sushi bez sosu sojowego?

Czego wciąż nie wiemy o kuchni japońskiej.
japonia festiwal kukbuk

Japonia, odległy pobudzający wyobraźnię i zmysły kraj, którego kuchnia wciąż pozostaje dla nas wielką tajemnicą. W przeciwieństwie do naszej, zachodniej, opartej na tłuszczu i wysokich temperaturach, podstawą kuchni japońskiej jest woda w różnych temperaturach i kontekstach. Od wód mórz i oceanów, które rodzą organizmy z muszlami i pancerzami o przedziwnych, mało nam znanych formach, po jej wrzący stan ulatujący z parą, która ma moc zmieniającą konsystencję produktu, zbawienną dla naszego żołądka i sylwetki.

 

Podczas drugiej edycji festiwalu „Nieznane oblicza Japonii”, organizowanego przez Filmotekę Narodową wraz z Fundacją Japońską (Japan Foundation) i Ambasadą Japonii w dniach 24-28 października w warszawskim kinie Iluzjon, będzie szansa dowiedzieć się czegoś więcej o kuchni Kraju Wschodzącego Słońca. Czy poza sushi, które podbiło podniebienia na całym świecie, inne jej specjały mają szansę powodzenia? Odpowiedzi szukajcie w festiwalowych filmach i podczas warsztatów kulinarnych, o których więcej na stronie kina Iluzjon. Serdecznie zapraszamy, itadakimasu!

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: