Staropolska kuchnia w Wilanowie - KUKBUK

Staropolska kuchnia w Wilanowie

O kuchni staropolskiej nadal wiemy niewiele, ale na szczęście już niedługo będzie można jej się nauczyć.

Zdjęcie: Marcin Mastykarz

STAROPOLSKA KUCHNIA kukbuk

Wilanowska kuchnia Villa Intrata rozpoczyna program warsztatów kulinarnych, które mają za zadanie przybliżyć tajniki kuchni staropolskiej. Wciąż panuje przekonanie, że była to kuchnia ciężka, tłusta i niezdrowa. Czas to zmienić!

W ramach zajęć kucharze Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski przygotują wraz z uczestnikami dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, takich jak „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego czy „Kucharza doskonałego” Wojciecha Wielądki.

Villa Intrata przygotowała specjalną ofertę dla dorosłych i dzieci, grup zorganizowanych i szkół. Na chętnych czekają trzy tematyczne spotkania—16 października tematem będzie obiad wegetariański, 20 listopada—gęsina po warszawsku, a 18 grudnia kursanci przygotują typowe dla Mazowsza potrawy wigilijne. Na te dwa spotkania już niedługo rozdamy wam bilety – bądźcie czujni!

Oprócz tego prowadzone są warsztaty, których tematyką jest kuchnia sezonowa—w październiku i listopadzie ich bohaterem będzie pasternak. Bez względu na temat, na pewno będzie pysznie. Zapraszamy!

Bilety można kupić na stronie www.bilety.wilanow-palac.pl i w kasie muzeum.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: