Spotkanie z kuchnią Galicji - KUKBUK

Spotkanie z kuchnią Galicji

Gulasz obok strudla i piszingera, paprykarz i ogórki z miodem – zastawiony stół najlepiej obrazuje wielokulturowość Galicji. O wszystkich smakach z dawnych terenów Austrii, Węgier, Ukrainy, Słowacji i Polski 12 grudnia na spotkaniu towarzyszącym wystawie „Mit Galicji” opowie profesor Jarosław Dumanowski.
kuchnia galicji kukbuk

Autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej Stanisława Czernieckiego „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, który współpracuje z restauratorami, szefami kuchni i producentami żywności z całej Polski, przybliży kulturę żywienia w Galicji, opowie o sycących daniach i pysznych słodkościach, pokaże jak tożsamości polska, ukraińska, austriacka i żydowska, które poznaje oglądający wystawę „Mit Galicji”, spotykają się w garnku i przy kawiarnianym stole. Na spotkaniu kuchnia galicyjska zostanie porównania z kuchniami innych zaborów.

 

W związku z wystawą „Mit Galicji” odbędzie się akcja zbierania regionalnych przepisów. Do poszukiwania smaków Galicji Międzynarodowe Centrum Kultury zaprasza zarówno wykwintnych kucharzy i badaczy staropolskiej kuchni, jak i amatorów, którzy chcą ocalić od zapomnienia pyszne potrawy babć. Nadesłane receptury stworzą wirtualną galicyjską książkę kucharską, która prezentowana będzie na blogu wystawy. Szczegóły akcji na stronie.

 

Galicyjskie kulinaria – spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, piątek 12 grudnia, godz. 18.00, Międzynarodowe Centrum Kultury Kraków, wstęp wolny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: