Slow food ściąga rolników do Krakowa - KUKBUK

Slow food ściąga rolników do Krakowa

Najwybitniejsi szefowie kuchni, drobni producenci tradycyjnych i naturalnych specjałów, dziennikarze i blogerzy. Wszyscy najważniejsi wezmą udział w pierwszej polskiej edycji Terra Madre Slow Food Festival, która odbędzie się w dniach 7-9 listopada 2014 roku w Krakowie.
Slow food krakow kukbuk

Pierwszy raz w Polsce, ale na świecie już od 2004 roku Slow Food organizuje spotkania rolników z całego świata. – Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”. Program wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów – zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.

Terra Madre Slow Food Festival to okazja, by w jednym miejscu spróbować świeżej gęsiny, serów zagrodowych, dojrzałej wołowiny i soczystej jagnięciny, ryb bałtyckich i słodkowodnych, miodów, doskonałego pieczywa i słodyczy przygotowanych zgodnie z tradycją cukierniczą.

Winiarze z całej Europy otworzą zarówno butelki z młodym winem, jak i z bardziej ustatkowanymi trunkami, swoje piwa zaprezentują browary rzemieślnicze. Do tego prawdziwe cydry, miody pitne, destylaty owocowe: od palinki przez śliwowicę po rakiję, nalewki i wódkę ziemniaczaną.

 

Do Krakowa przyjadą szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji: Wojciech Modest Amaro, Aleksander Baron, Bartosz Budnik, Janusz Fic, Marian Frankowski, Bogdan Gałązka, Witek Iwański, Rafał Kopicki, Jacek Krakowiak i Dominik Narloch. Każdy z nich przygotuje kolację w jednej z krakowskich restauracji, pokazując przy tym, że produkty od polskich rolników i hodowców stanowią świetną bazę dla wyrafinowanej i nowoczesnej kuchni.

 

Terra Madre Slow Food Festival odbędzie się w dniach 7-9 listopada 2014 roku w oddanym do użytku w maju tego roku Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferecyjnym EXPO Kraków, co gwarantuje najwyższe standardy obsługi i ekspozycji targowej. Podczas Terra Madre – Slow Food Festival będzie można wziąć udział w rozlicznych laboratoriach smaku, warsztatach kulinarnych, debatach tematycznych i pokazach. Zapisy na nie zostaną uruchomione 10 października.

 

Organizatorzy pamiętali też o najmłodszych: podczas gdy ich opiekunowie spacerować będą po terenie, na którym odbędą się targi, ich podopieczni wezmą udział w rozlicznych grach, warsztatach i konkursach edukacyjnych. Wiele festiwalowych imprez rozsianych będzie w całym Krakowie. Przecież tylko na Starym Mieście znaleźć można ponad 500 restauracji, pubów i kawiarni. W części z nich będą odbywać się festiwalowe dyskusje, degustacje i spotkania z producentami.

 

Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival: www.terramadre.pl

 

7-9 listopada 2014, Międzynarodowe Centrum Targowo-Konferecyjne EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9. 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: