Śląski Slow Food - KUKBUK

Śląski Slow Food

Idea Slow Food rozprzestrzenia się dużo szybciej, niż wskazywałby na to ślimak w ich logo. Wielu zwolenników zaskarbiła sobie wśród Ślązaków "’ zrzeszyli się oni w organizację Slow Food Dolny Śląsk, która promuje lokalne produkty i rękodzieło kulinarne.
slow food kukbuk

21 lutego we wsi Kromnów Slow Food Dolny Śląsk organizuje trzeci już eduBAZAR, promowany hasłem EDUKACJA + BIESIADA + ŻYWNOŚĆ. Znajdziemy tam nie tylko jedzenie od lokalnych producentów, ale również akcesoria kulinarne „’ naczynia, przybory kuchenne i fartuchy, wszystko oczywiście wykonywane ręcznie. Oprócz próbowania smakołyków będzie można porozmawiać o filozofii Slow Food i wziąć udział w konkursie wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska. Dla łasuchów przewidziano warsztaty zdrowego przyrządzania posiłków „’ śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne „’ w których mogą wziąć udział również dzieci. Co godzinę będą też odbywać się tematyczne wykłady. Dowiemy się z nich, ile jest sera w serze, jakie rodzaje miodu warto jeść, czego dodaje się do mąki i po co w naszej diecie oleje.

Cieszymy się, że różne regiony Polski wracają do swoich kulinarnych korzeni i mamy nadzieję, że Dolny Śląsk zainspiruje całą Polskę!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: