Siódmy konkurs Wine & Food Noble Night rozstrzygnięty! - KUKBUK

Siódmy konkurs Wine & Food Noble Night rozstrzygnięty!

Mamy za sobą jedną z najbardziej wyczekiwanych imprez kulinarnych roku. Finał VII edycji Wine & Food Noble Night to znana już konwencja konkursu publiczności, która oddaje głosy na przygotowywane na żywo potrawy. Selekcja restauracji rozpoczyna się jednak kilka miesięcy wcześniej na podstawie nadsyłanych przez cały rok zgłoszeń. Wyróżniony tuzin szefów kuchni konfrontuje się podczas wyjątkowego wieczoru, który obfituje w atrakcje kulinarne, ale i bogaty program rozrywkowy.

O skali wydarzenia niech świadczą imponujące statystyki. W trakcie kilkugodzinnej imprezy prawie 200 kelnerów podaje ok. 12 000 dań 1000 gościom, na sali restauracyjnej o powierzchni 5 000 m. kw. Wykorzystuje się 14 000 talerzy, 3 000 szklanek i 10 000 kieliszków do wina, które dzięki Winkolekcji było drugim tytułowym bohaterem wieczoru.

 

VII edycja gościła 12 zespołów kulinarnych z całej Polski. 27 września o podium walczyli: Michał Bajerski – restauracja Dawne Smaki (Warszawa), Łukasz Budzik – restauracja Monopol (Wrocław), Martin Gimenez Castro – restauracja Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro (Warszawa), Mariusz Glac – restauracja Wentzl (Kraków), Michał Górecki – restauracja Endorfina (Warszawa), Wojciech Kilian – restauracja Signature (Warszawa), Grzegorz Labuda – restauracja T-Bone (Iława), Przemysław Langowski – restauracja Trattoria La Riva (Ostróda), Łukasz Terlikowski – restauracja Slow Food Bistro (Bielany Wrocławskie), Tomasz Trąbski – restauracja Concordia Taste (Poznań), Robert Trzópek – restauracja LunaSol, (Józefów k. Warszawy), Marcin Wojtczak – restauracja Smaki Warszawy (Warszawa).

 

Publiczność wyłoniła najsmaczniejsze potrawy:

 

W kategoria „Przystawka”:

III miejsce: Signature – wędzony na zimno, podsmażany w pomarańczach dorsz polarny, emulsja ogórkowa, mus chrzanowy
II miejsce: T-Bone – gęsina kołudzka, gęsia wątroba, pieczony burak, gruszka z imbirem
I miejsce: Concordia Taste – małże św. Jakuba ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki, puree z groszku i sosem z kaczki

 

Kategoria „Danie główne”:

III miejsce: Wentzl – pikantny filet z dorady na ciepłych truskawkach z puree z zielonego groszku
II miejsce: Endorfina – schab z jelenia podany na grzybowym popiele z nutą sosu miodowo-winnego z rozmarynem, w towarzystwie borowikowych krokietów
I miejsce: T-Bone – ogon wołowy, puree z pieczonego czosnku, sos porto, szpik wołowy, pęczak, emulsja z pietruszki

 

Kategoria „Deser”:

III miejsce: Wentzl – ciastko czekoladowe z bakaliami, z malinowym musem
II miejsce: Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro – dekonstrukcja szarlotki: mus z zielonego jabłka, sorbet jabłkowy, jabłko kompresowane z piwem, dulce de leche imbirowe
I miejsce: Signature – mille-feuille pralinkowe, mus z białej czekolady i fenkułu, malina, sorbet malinowy

 

Nagrodą za pierwsze miejsca jest listopadowe szkolenie w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. Oprócz gotowania w jednej z najbardziej renomowanych szkół kulinarnych świata, na szczęśliwców czekają kolacje w topowych paryskich restauracjach. Wyjazd ufundowany jest przez wyłącznego dystrybutora wód Evian i Badoit.

 

Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które typowało kompozycje menu, nie znając autorów. Skład kapituły tworzyli: Adam Chrząstowski (szef kuchni Ed Red w Krakowie), Witold Iwański (ubiegłoroczny zwycięzca Wine & Food Noble Night), Paweł Oszczyk (przewodniczący jury, szef kuchni La Rotisesserie w Warszawie), Kurt Scheller (światowej klasy kucharz, prowadzący autorską akademię) i Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera). Nagroda w tej kategorii powędrowała do restauracji Concordia Taste. Nagrodą jest udział w III edycji Spotkań Szefów Kuchni „Metamorfoza, Gotujemy ProNature”. Niespodzianką w tym roku była jeszcze jedna możliwość otrzymania wyróżnienia. Redaktor naczelna prestiżowego przewodnika Gault & Millau, Justyna Adamczyk, nagrodziła wybraną przez siebie restaurację stażem w luksusowej restauracji Saint-James of Bouliac w Bordeaux oraz udziałem w Gault & Millau Tour. Faworytem po raz kolejny okazała się Concordia Taste.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku