Rozpoczyna się Copenhagen Cooking & Food Festival - KUKBUK

Rozpoczyna się Copenhagen Cooking & Food Festival

Co wydarzy się w tym roku na jednym z najlepszych festiwali kulinarnych świata?

Tekst: redakcja
Foto: materiały prasowe festiwalu, Rasmus Flindt

FrederiksbergHøstfest2016_Rasmus_Flindt_Pedersen10

18 sierpnia w Kopenhadze rozpoczęła się kolejna edycja 10-dniowego święta kulinarnego, które co roku gromadzi wybitnych szefów kuchni oraz entuzjastów gotowania i jedzenia  z całego świata.

Copenhagen Cooking & Food Festival, bo o nim mowa, uważany jest za jeden z najważniejszych i najciekawszych kulinarnych eventów. Festiwal odbywa się już od 13 lat, a rok temu, dzięki połączeniu sił dwóch organizacji: Copenhagen Cooking oraz Food Organistaion of Denmark,  rozszerzył jeszcze swój zasięg. Ponad sto tysięcy gości mogło wziąć udział w setkach wydarzeń odbywających się na terenie całego miasta. Z jednej strony kolacje z gwiazdkowymi szefami kuchni, z drugiej – degustacje owadów, składkowe obiady na środku ulicy, spotkania z rolnikami i warsztaty z uprawniania miejskich ogródków.

Motyw przewodni tegorocznej imprezy to „Breaking The New”. Organizatorzy po raz kolejny zaskakują rozpoczynając festiwal od… wielkiego grillowania (The Ultimate Barbecue Party). Zgodnie z zapowiedziami, oprócz kolaboracji szefów kuchni z obdarowanych gwiazdkami Michelin restauracji, m.in. Rasmusa Kofoed (Geranium ✰✰✰) z Anne-Sophie Pic (Maison Pic ✰✰✰) oraz Dominique Crenn (Atelier Crenn ✰✰) na miłośników kulinariów będą czekały również Światowe Mistrzostwa Hot Dogów, z których dochód przekazywany jest na cele charytatywne.

Wśród 214 punktów programu znajdziemy również festiwal bardzo popularnego w Skandynawii cydru, warsztaty produkcji włoskich przysmaków: sera buratta, lodów i pizzy oraz panel poświęcony wzajemnym relacjom rolnictwa i gastronomi. Ciekawe będą z pewnością pokazy przygotowywania potraw wraz z degustacją, prowadzone przez mistrzów kuchni z odległej Grenlandii i Japonii. W ostatnich dniach festiwalu, jak na zakończenie biesiady przystało, przeprowadzone zostaną lekcje wypalania oraz parzenia kawy, tastingi rumu i czekolady oraz deserów.

Brzmi kusząco? Mamy w Kopenhadze swoich wysłanników, spodziewajcie się więc apetycznej  festiwalowej relacji!

Afskedsmiddag2016_Rasmus_Flindt_Pedersen18 -- Photo: Rasmus Flindt Pedersen, (+45) 41604460, rasmus@flindtpedersen.com, www.flindtpedersen.com --
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: