Rośliny, owady i miód - KUKBUK

Rośliny, owady i miód

Jeśli jesteście spragnieni wiedzy o dobrym jedzeniu, koniecznie wpiszcie sobie w kalendarz Warszawski Festiwal Kulinarny.
warszawski festiwal kulinarny

8 września wśród bujnej roślinności Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego rozpocznie się pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, który będzie się o „Rośliny, owady i miód”. Na uczestników czekać będą warsztaty, pokazy kulinarne, wykłady i dyskusje, a także sporo dobrego jedzenia i picia. Ponadto będzie można spotkać znanych szefów kuchni i autorów książek kulinarnych.

Wydarzenie zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem przygotowana przez cenionych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro.

Podczas festiwalu poznacie polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy Grzegorz Łapanowski razem z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia.

Będzie można podszkolić się na warsztatach kulinarnych, ogrodniczych oraz z zakresu food designu, na których nauczycie się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznacie tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujecie dzikich roślin jadalnych i dowiecie się, jak tworzyć kompostowniki. Spragnieni będą mogli dowiedzieć się od Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze.

Dla najmłodszych w strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.

Na festiwalu nie zabraknie KUKBUK-a – Daria Pawlewska, redaktorka naczelna, oraz Oliwia Gede-Niewiadomska, dyrektorka artystyczna, poprowadzą w sobotę panel „Food Design od kuchni” oraz warsztaty dla dzieci, a w niedzielę panel „Rzemieślnictwo”. Na naszym stanowisku będzie też można kupić najnowszy numer KUKBUK-a, wydanie specjalne KUKBUK Dzieciaki oraz gadżety kuchenne z naszej kolekcji. Na zakupy będzie można też wpaść do lokalnych producentów i rolników, a oprócz produktów spożywczych będą czekać akcesoria, ceramika i rośliny.

Na zakończenie festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Podczas warsztatu poznacie sposoby na to, jak nie marnować jedzenia.

Więcej informacji i dokładny plan festiwalu do wglądu tutaj. Do zobaczenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: