Rekordowa edycja “Żarcia na kółkach” - KUKBUK

Rekordowa edycja “Żarcia na kółkach”

Po raz pierwszy w zlocie foodtrucków weźmie udział ponad 100 wystawców. Podczas festiwalu odbędą się 4. Mistrzostwa Burgerów i rozstrzygnięcie konkursu Warszawskiej Pyzy.

Końcówka wakacji stoi pod znakiem obfitości. Wybierzcie się 19 lub 20 sierpnia na „Żarcie na kółkach” na Stadionie Narodowym, a będziecie mieli możliwość spróbowania street foodowych smakołyków z ponad 100 foodtrucków. To rekordowe zgromadzenie na ulicznym festiwalu.

Czego będzie można skosztować podczas wielkiego „Żarcia”?

Nie zawiedzie propozycja street foodowych klasyków: burgerów. Dwudziestka wystawców powalczy o tytuł Burgerowego Mistrza.

Goście festiwalu będą mogli wybierać wśród ulicznych przysmaków z całego świata: japońskich ramenów, meksykańskich tacos, angielskich fish&chips, włoskich makaronów, francuskich naleśników, amerykańskich kanapek. W tej różnorodności cieszy nas nawet skromna reprezentacja polskich specjałów: zapiekanek, pierogów, podpłomyków i pyz. Mamy wielką nadzieję, że w przyszłości na ulicach pojawi się więcej lokalnych produktów!

Z ciekawostek – po raz kolejny podczas „Żarcia na kółkach” będzie można spróbować czekoladowego kebaba oraz lemoniady mrożonej ciekłym azotem.

Jeśli najdzie was ochota na zmrożone słodkości, wybór również będzie duży, i niekonwencjonalny. Zwykłe lody są już passé, teraz na ulicach zajada się lody w waflu, tajskie i zrobione ze „szronu”.

Podczas sierpniowej edycji festiwali rozstrzygnie się również plebiscyt „Gazety Stołecznej” na najlepsze jedzenie warszawskiej ulicy – Warszawska Pyza 2017. Już po raz czwarty wybrana zostanie najlepsza uliczna kuchnia.

„Żarcie na kółkach” szykuje bardzo obfitą propozycję. Na zlot foodtrucków warto wybrać się większą grupą, żeby dzielić się i spróbować jak najwięcej.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: