Na ratunek polskim serom - KUKBUK

Na ratunek polskim serom

Sery z całej Europy w towarzystwie dobrego wina i rzemieślniczych piw — to wszystko w jednym miejscu na V Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka.
polskie sery kukbuk

Wytrawnych smaków na pewno nie zabraknie na sandomierskiej starówce w pierwszy czerwcowy weekend. Wszystko za sprawą Slow Food Polska, które już po raz piąty organizuje Czas Dobrego Sera. Jeśli macie ochotę pobuszować po straganach wypełnionych najlepszymi wyrobami mlecznymi, a także mieć możliwość udziału w serowych laboratoriach oraz specjalnej kolacji przygotowanej przez wiodących polskich szefów kuchni, odhaczcie w kalendarzu 6 i 7 czerwca. Organizatorzy obiecują, że w ofercie festiwalowej znajdziemy blisko 350 rodzajów sera, jest to zatem okazja na niecodzienne zakupy połączone z przyjemną wycieczką.

Organizatorzy przyznają, iż na naszym rodzimym rynku brakuje serów długo dojrzewających, świetnie nam za to wychodzą sery wędzone i świeże. Jednym z głównych założeń imprezy jest zatem wymiana doświadczeń między lokalnymi a zagranicznymi tradycjami wytwarzania produktów mlecznych. Jesteśmy bardzo ciekawi, co z tego wyniknie.

W specjalnie przygotowanym laboratorium, które mieścić się będzie w restauracji Ciżemka, pod lupę trafią sery miękkie, a także powstałe na bazie mleka z wysokogórskich pastwisk. Będziecie również mieli okazję zagościć na wyjątkowej kolacji, na której gotować dla was będą między innymi Krzysztof Żurek, Dariusz Barański i Dominik Narloch. Festiwal ma również za zadanie wyłonić najlepszy, polski ser. Czy ktoś tutaj nie odwiedził jeszcze Sandomierza?

Czas Dobrego Sera – V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka potrwa między 6-7 czerwca w Sandomierzu.

© KUKBUK 2017