Na ramen z komiksem - konkurs - KUKBUK

Na ramen z komiksem – konkurs

Z głównym bohaterem komiksu „Samotny smakosz” jest trochę jak z redakcją KUKBUK-a. Zawsze jest głodny.
samotny smakosz kukbuk komiks

I nieustraszony. Nie boi się próbować nowych smaków. Wraz z nim ruszamy na wycieczkę po prefekturach Japonii, zaglądamy do restauracji, barków i stoisk, gdzie przygotowywane są typowe dla danego miejsca specjały. Japońska kuchnia regionalna zachwyca różnorodnością – w każdym okręgu, nawet w niewielkiej mieścinie jest do zjedzenia coś wyjątkowego, czego nie znajdziemy w żadnym innym miejscu na świecie. Imponuje nam szacunek dla tradycji, ale też ciała – w większości punktów gastronomicznych oferowane są zbilansowane i zdrowe posiłki.

 

Próbujemy więc wysokobiałkowego i niskokalorycznego węgorza (unagi), do pociągu zabieramy ze sobą zestaw lunchowy (bento), nieco wystraszeni zamawiamy pieczoną ośmiornicę (takoyaki) serwowaną w stoiskach – jak głosi miejska plotka – kontrolowanych przez jakuzę (japońską mafię). Oblizujemy się na widok bułeczek manjŁ« glazurowanych pastą miso, a na deser zjadamy fasolę z agarem, polaną syropem z czarnego cukru.

samotny smakosz kukbuk komiks

Copyright (c) 1997 by Masayuki Qusumi and Jiro Taniguchi

 

I chociaż każda historia „Samotnego smakosza” rozpoczyna się od burczenia w brzuchu głównego bohatera i jest dość przewidywalna, to już kompozycja składników, które do niego trafiają, zupełnie nie. Przeciętny czytelnik, niezbyt obeznany z regionalną kuchnią japońską, w tym orientalnym menu rozpozna co najwyżej ramen i ryżowe ciasteczka mochi. Dlatego niezwykle przydatne okazują się opisy Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki „Tradycji kulinarnych Japonii” i „Japońskich słodyczy” (książki, która w 2013 roku zdobyła tytuł najlepszej na świecie w kategorii „kuchnia japońska”). Pani Magdalena nie tylko rozszyfrowuje dania na talerzu bohatera komiksu, lecz także przybliża odległe obyczaje. Dlaczego „Samotny smakosz” wstydzi się wejść do cukierni? Słabość do słodyczy jest w Japonii uznawana za coś wyjątkowo niemęskiego. To może dziwić, chociaż i pod naszą szerokością geograficzną nie jesteśmy wolni od naznaczonych kulturowo wyborów żywieniowych; dość wymienić mięso, które wręcz powinni jeść „prawdziwi” mężczyźni.

samotny smakosz kukbuk komiks

Copyright (c) 1997 by Masayuki Qusumi and Jiro Taniguchi

 

Mając do wyboru pizzę z oscypkiem w górach i pizzę z krewetkami nad morzem, z pewnością możemy pozazdrościć Japończykom dostępu do regionalnych specjałów. Polecamy wam rozsmakować się w nich przy lekturze tego wyjątkowego kulinarnego komiksu. Na autorów pięciu najciekawszych odpowiedzi na pytanie „Jaka azjatycka potrawa i gdzie zjedzona szczególnie zapadła ci w pamięć?” czeka „Samotny smakosz” wydany nakładem wydawnictwa Hanami. Odpowiedzi prosimy wpisywać pod postem. Rozstrzygnięcie konkursu – 4 listopada.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: