Jak pysznie dożyć setki - KUKBUK

Jak pysznie dożyć setki

Dlaczego mieszkańcy niektórych regionów świata żyją dłużej? Sekret tkwi oczywiście w ich diecie.
zdrowe jedzenie kukbuk

„Niebieskie strefy w praktyce” to druga książka Dana Buettnera poświęcona tematyce niezwykłych miejsc na Ziemi, w których notuje się zjawisko wyjątkowej długowieczności ich mieszkańców. Tym razem badacz i członek programu naukowego National Geographic nie tylko opisuje takie regiony, lecz także wyjaśnia, jak wprowadzić w swoje życie nawyki i sposób odżywiania ludzi długowiecznych.
Buettner wraz z towarzyszącym mu zespołem ekspertów wyodrębnił kluczowe czynniki wpływające na długość i jakość naszego życia. W oparciu o nie opracował listę „niebieskich produktów”, na której znalazła się żywność odpowiedzialna za procesy hamujące starzenie ludzkiego organizmu. W książce „Niebieskie strefy w praktyce” autor przekonuje, że wprowadzenie wszechstronnych zmian w trybie życia może znacznie ograniczyć występowanie większości chorób cywilizacyjnych. Ta książka to tylko zachęta do rozważnego komponowania jadłospisu, lecz także zbiór gotowych wskazówek i przepisów na potrawy zawierające odmładzające produkty.

 

„Niebieskie strefy w praktyce” obalają pokutujący mit tzw. złych genów, którym uzasadnia się często występowanie wielu chorób, w tym choćby otyłości. Buettner przekonuje, że za nasze samopoczucie odpowiedzialni jesteśmy przede wszystkim my sami. To, jak żyjemy i jakie pokarmy na co dzień spożywamy, naprawdę wpływa na jakość i długość naszego życia.

 

Mamy dla was trzy egzemplarze książki Dana Buettnera „Niebieskie strefy w praktyce”. Dostaną je osoby, które do 1 marca przyślą na adres konkurs@kukbuk.com.pl odpowiedź na pytanie: co będziemy jadać na śniadania za sto lat? Najciekawsze pomysły nagrodzimy książkami. Powodzenia!

 

REGULAMIN

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: