Precz z ziemniaczaną nudą - KUKBUK

Precz z ziemniaczaną nudą

28 września, w trakcie festiwalu kulinarnego, MAŁE Najedzeni Fest!, gotujący zmierzą się z tematem „Po ziemniaki!” udowadniając, że ziemniaki to nie tylko mdłe purée do kotleta, choć i ono wymaga serca. Tym razem zapraszamy na Stary Kleparz, gdzie na straganach rozgościmy się od godziny 11 do 17.
najedzeni fest kukbuk

W trakcie MNF! odbędą się warsztaty kulinarne z Przemkiem Błaszczykiem, finalistą TOP CHEF Polska i szefem kuchni autorskiego bistro Mańana Bistro & Wine Bar, rekomendowanego przez organizację Slowfood Polska podczas akcji Gęsina na św. Marcina. Zgłoszenia można przesyłać na adres: info@przemekblaszczyk.pl. Warsztaty potrwają 1,5 godziny.

Cztery edycje w roku festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! nie są jednak w stanie zaspokoić głodu nowych odkryć kulinarnych krakowian. Dlatego organizatorzy stworzyli nowy projekt cyklicznych, mniejszych edycji pod tytułem MAŁE Najedzeni Fest! Spotkania w kameralnych, nietuzinkowych miejscach z ciekawym menu, będą odbywały się pod konkretnymi hasłami. Chcą, aby narzucony kierunek poszukiwań kulinarnych łączył się z porą roku bądź trendem we współczesnym gotowaniu. Każda edycja MNF! to pokaz kreatywności i umiejętności kilku kucharzy, blogerów i amatorów, degustacja kawy i win połączone z piknikiem i muzyką.
28 września na kleparskich straganach będzie można zjeść potrawy z ziemniaka z kilku państw: Polski, Węgier, Korei, Meksyku, Hiszpanii i Francji i popić winem rumuńskim z beczki.  Menu zapowiada się imponująco: słodkie i słone ciasta z batatów, ziemniaków lub mąki ziemniaczanej, w tym klasyczne babki ziemniaczane, knedle, pyzy, kartacze, placki ziemniaczane, frytki, kumpir, pstrągi w cieście ziemniaczanym, flautas de papa i tortille, kartoflanka Vichyssoise, pierogi ruskie, makaron ze słodkich ziemniaków z wołowiną,  ziemniaki curry z ryżem, szałwiowe kopytka, linguine z ziemniaków z grzybami, talarki z ziemniaków z gorącej płyty podawane ze śmietaną, tarty z pieczonymi ziemniakami.. A tym razem będą gotowali:
Jadalnia
Tortillas Molino
Węgierskie Specjały
Mr.POTATO
Frytka Bar
Kuba Janicki #codziszjejanicki 
Pstrąg Ojcowski
Posiłki
Słodka manufaktura
Zupodajnia
Pierogi Babci Joli
Oriental spoon
Bonjour CaVa
Napoje zagwarantują:
Makiato kawa
Warsztat Herbaty
Lipowa 6F/ Kraków Slow Wines – rumuńskie wino z beczki
Po więcej szczegółów zapraszamy tutaj. Do zobaczenia!
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: