Poznajcie świat ognia wraz z Darkiem Kuźniakiem i marką Ballantine’s Hard Fired! - KUKBUK

Poznajcie świat ognia wraz z Darkiem Kuźniakiem i marką Ballantine’s Hard Fired!

Lubicie dymny smak whisky i dania prosto z rusztu? Weźcie udział w warsztatach "Zrodzony z ognia". Najbliższe spotkanie już 20 września w Łodzi!

Materiały promocyjne

Ballantines Hard Fired

Jak ujarzmić ogień? Co robić, by poskromić go w kuchni oraz stworzyć drinki na bazie podwójnie wypalanej whisky? Już wkrótce Darek Kuźniak, bezkompromisowy szef kuchni i gwiazda programu Hell’s Kitchen, wspólnie z ambasadorem marki whisky Ballantine’s Hard Fired, Marcinem Rogulskim, będą inspirować wszystkich miłośników odważnych smaków do łączenia tego żywiołu z whisky. Wspólnie poprowadzą cykl warsztatów pod hasłem „Zrodzony z ognia”, które już od września będą odbywały się w największych miastach w Polsce.  Film promujący warsztaty z udziałem Darka Kuźniaka można zobaczyć pod adresem www.hardfired.pl

Piekielna kuchnia

Dla Darka Kuźniaka – jednego z najoryginalniejszych i najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce
–  ogień jest podstawą pracy w kuchni. By inspirować innych, a jednocześnie zachęcać do kulinarnych eksperymentów, Kuźniak połączył siły z marką whisky Ballantine’s Hard Fired, tworząc projekt „Zrodzony z ognia” w ramach globalnej kampanii „Masters of Fire”. Gwiazda Hell’s Kitchen zaprezentuje sztukę grillowania z wykorzystaniem whisky, podczas cyklu warsztatów kulinarnych, które w najbliższych miesiącach odbędą się w największych miastach Polsce.

W czasie spotkań Darek Kuźniak, opowie o tym, jak udało mu się ujarzmić ogień oraz pokaże w jaki sposób wykorzystuje go w swojej pracy. Uczestnicy warsztatów poznają tajniki bezkompromisowej kuchni Kuźniaka, aby później przygotować jego autorskie dania zainspirowane whisky Ballantine’s Hard Fired, takie jak ognisty stek z grilla. Z kolei Marcin Rogulski wprowadzi w arkana sztuki tworzenia ognistych drinków na bazie Ballantine’s Hard Fired –   jedynej whisky z podwójnie wypalanej beczki.

– Ogień potrafi być dziki i niebezpieczny. W pracy Szefa Kuchni to jednak najważniejszy żywioł. Najbardziej subtelne smaki i aromaty stworzysz tylko wtedy, gdy uda ci się go okiełznać. Już nie mogę się doczekać, aby ruszyć w Polskę i pokazać, jak gotuje się nad żywym ogniem z wykorzystaniem jedynej tak ognistej whisky – Ballantine’s Hard Fired! – mówi Darek Kuźniak.

Globalnym ambasadorem kampanii „Masters of Fire” jest David Sena, artysta, który do tworzenia swoich prac również wykorzystuje żywioł ognia. Swoje obrazy oraz inne prace maluje i wypala płomieniami, a także petardami oraz kolorowymi granatami dymnymi. To droga w twórczości, której poszukiwał od dawna.

„Jeżeli wiesz, jak okiełznać ogień, staje się on niezwykle twórczą siłą” – mówi Sena.

Ballantines Hard Fired 3
Ballantines Hard Fired 5

Zrodzony z ognia

W warsztatach „Zrodzony z ognia” udział może wziąć każdy. Wystarczy wejść na stronę www.hardfired.pl i zgłosić swoją chęć udziału. Najbliższe spotkanie z Darkiem Kuźniakiem odbędzie się 20 września w Łodzi, w Foto Cafe 102.

Liczba miejsc jest ograniczona. Biorąc udział
w warsztatach „Zrodzony z ognia” każdy stoi przed szansą zdobycia niezwykłej nagrody – unikatowego noża, który został wykuty w ogniu. Ich autor – Trollsky – to jedyny w swoim rodzaju mistrz rękodzieła, metalurg i twórca noży w jednej osobie.  Każdy własnoręcznie stworzony przez niego nóż to prawdziwe i szalenie ostre dzieło sztuki. Można je również wygrać biorąc udział w konkursie na stronie www.hardfired.pl.

Ognisty smak Ballantine’s Hard Fired

Ballantine’s Hard Fired to whisky, która zawdzięcza swój smak nowatorskiemu sposobowi wypalania beczek. Autorem blendu jest obecny Master Blender Ballantine`s – Sandy Hyslop. Proces powstawania tej wyjątkowej whisky zaczyna się od uważnego wyselekcjonowania beczek z amerykańskiego dębu. Następnie są one dwukrotnie wypalane, dzięki czemu uwalniają się nuty wanilii, dymu i przypraw. Zwęglone beczki tworzą naturalną warstwę karmelizowanych cukrów z drewna, które wchodzą w reakcję z trunkiem. Rezultatem jest gładka, kremowa i subtelnie dymna whisky, z wyczuwalną nutą słodkiego miodu, soczystych czerwonych jabłek i pikantnej lukrecji. Ten zbalansowany smak jest charakterystyczny dla whisky Ballantine`s, ale jednocześnie zaskakuje innym wyrazem niż klasyczny Ballantine’s Finest. Wszystko za sprawą ognia – to on nadaje wyjątkowego wymiaru Ballantine’s Hard Fired, jedynej whisky z podwójnie wypalanej beczki.

Ballantines Hard Fired 2
Ballantines Hard Fired 6
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: