Pomorze karmi tradycją - KUKBUK

Pomorze karmi tradycją

Sznëki z glancã, purcle czy ruchanki? Pomorskie desery urzekają nie tylko smakiem, lecz także nazwami.
pomorska kuchnia kukbuk

Tych i innych słodkości będzie można spróbować już w najbliższą niedzielę, 12 czerwca, w Gdańsku-Oliwie przy katedrze oliwskiej. Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego odbędzie się już po raz dziesiąty. W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego, prowadzącej z parku do katedry, staną stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem, wytwarzane wyłącznie w województwie pomorskim według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

Nie zabraknie słodkich smakołyków: rogalików z wiśniami, sznëki z glancã czy pùlwerkùcha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza drożdżówkę lukrowaną i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą również inne produkty: pierogi, chleb, twaróg czy smalec. Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk – na stoiskach będzie można kupić syrop z mniszka lekarskiego czy z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodów prosto z pomorskich barci.

Niewiele jest miejsc, w których można spróbować tradycyjnych, lokalnych dań. Najlepiej smakują takie z babcinej kuchni, a wśród sprzedających swoje wyroby gospodyń babć z pewnością nie zabraknie. Zapraszamy, przyjdźcie głodni!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: