Perceptio: piękne żarcie - KUKBUK

Perceptio: piękne żarcie

Czy wygląd jedzenia jest równie ważny, co jego smak? Zapraszamy na rozmowę na ten temat w ramach festiwalu Copernicus.
copernicus festiwal kukbuk

Historia kuchni to nie tylko historia produktów i technik, głodu i nadmiaru, odkryć i zapomnienia. To także zmienne doświadczenia estetyczne, które wpływają na nasze kulinarne gusta: wuzetka działa dziś jedynie jako ironiczne nawiązanie do minionej epoki, dzisiejszy wykwintny stół w restauracji podszywa się pod swobodne malarstwo, nic w nim ze sreber i sztywnych kompozycji sprzed lat. Czy tamte dania nie smakowałyby dziś tak samo, bo są estetycznie przestarzałe? Jaka jest współczesna estetyka kulinarna? Czy estetyzacja jedzenia proponowana przez media kulinarne jest oderwana od rzeczywistości? Jak będzie wyglądać jedzenie przyszłości? Czy wygląd jedzenia odzwierciedla nasze fobie społeczne związane ze zdrowym życiem, ze strachem przed śmiercią, zaszytym głęboko we współczesnej kulturze? Czy wreszcie wygląd naprawdę jest tak ważny, czy może przesadą jest powiedzenie o jedzeniu oczami?

 

O wizualnej stronie jedzenia porozmawiają pisarz i enolog Marek Bieńczyk, krytyk kulinarny i fotograf Wojciech Nowicki oraz szef kuchni Maciej Nowicki. Spotkanie poprowadzi Katarzyna Pilitowska (Najedzeni Fest). Wydarzenie jest częścią naukowego festiwalu Copernicus Festival, który w Krakowie odbywa się już trzeci raz, w tym roku pod hasłem Piękno. Zapraszamy!

 

Perceptio: Piękne żarcie

Sobota, 21 maja, godzina 17

Pauza in Garden, Rajska 12, Kraków

Wstęp bezpłatny

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: