Ogródek na talerzu - konkurs! - KUKBUK

Ogródek na talerzu – konkurs!

Nasz redakcyjny ogródek widać już z daleka. Szypułki pną się ku niebu, listki wystawiają się na słońce, a do kwiatów zlatuje się kolorowy rój adoratorów. Czas na pierwsze plony.
ogrodek na talerzu kukbuk

Na razie nieśmiało skubiemy zioła, zerkając tylko na coraz bardziej wybujałe warzywa od pana Ludwika Majlerta. Po cichu planujemy ich konsumpcję – kwiaty cukinii nadziejemy ricottą, jarmuż udusimy, a fenkuł potniemy do sałaty z makrelą. Liczymy, że podpowiecie nam, jak przenieść nasz ogródek na talerze. Zacznijmy od kolendry!

Niepostrzeżenie, jak to ma w zwyczaju ta posadzona w gruncie, kolendra nam zakwitła. Podekscytowani zatelefonowaliśmy do naszego eksperta. Majlert w paru słowach uspokoił nas i zapewnił, że kwiaty – jak cała roślina – mają ten sam kuszący, charakterystyczny aromat i świetnie smakują, choćby w sałatce. Pan Ludwik jest wielkim admiratorem kwiatków kolendry i często, podczas codziennych spacerów po polu, podjada je prosto z krzaczków.

 

Szukamy zatem pomysłu zarówno na spożytkowanie kwiatów, jak i liści kolendry. Przepisy na ich przyrządzenie znajdziecie w kuchniach całego świata. Do dzieła zatem. Czekamy na rekomendowane przez was przepisy i zdjęcia dań z kolendrą pod adresem: konkurs@kukbuk.com.pl. Mejla prosimy zatytułować „Ogródek na talerzu”. Za tydzień kolejny zielony konkurs. Zostańcie w naszym ogrodzie!

REGULAMIN KONKURSU

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: