Obiad z widokiem - KUKBUK

Obiad z widokiem

Zapraszamy w kulinarną podróż po najpiękniejszych zakątkach Polski.
Obiad z widokiem kukbuk

Wybierając cel wakacyjnych wojaży, często zapominamy, jak piękne są rodzime zakątki. Mamy morze z rozległymi plażami, wydmami i klifami, rzeki wijące się wśród łąk i pól, a także imponujące góry. Widoki, które można podziwiać w Polsce, postanowiła wykorzystać szefowa kuchni Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. Projekt „Dinner with a view” to kulinarna podróż po najpiękniejszych miejscach Polski. Pierwsza kolacja odbędzie się pod hasłem „Rzeka” 11 czerwca, a Malika będzie gotować ze słoweńską szefową kuchni Aną Roš i z Witkiem Iwańskim, szefem kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil.

KUKBUK-a nie może zabraknąć na takim wydarzeniu. Uwielbiamy wyszukiwać krajobrazowe perełki, uwieczniamy je potem na sesjach zdjęciowych lub eksplorujemy podczas weekendowych podróży. W cyklu „Dinner with a view” nasi styliści zadbają o wystrój stołu.

Malika planuje już kolejne wydarzenia: 3 września – „Morze” i 1 października – „Góry”. Scenografia wszystkich spotkań to otwarta przestrzeń i natura. Malika stawia na żywioł i emocje, ale w prestiżowej oprawie. Dania będą przygotowywane według siedmiu technik gotowania na ogniu i serwowane prosto z płomieni, a kucharze podzielą się z gośćmi wiedzą o produktach i zaproszą do degustacji win i innych trunków. Podczas tych spotkań zbierane będą materiały dokumentalne do cyklu filmowego i książki „Ogień”. Więcej informacji można znaleźć między innymi na stronach Malika.pl i Dinnerwithaview.pl.

 

Kto będzie gotować podczas pierwszej edycji „Dinner with a view”?

 

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem”, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych postaci w polskiej gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii, harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła, i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynują ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault & Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2014. Finalistka pierwszej edycji „Top Chef Polska”.

 

Ana Roš – jedna z najciekawszych kobiet w światowej gastronomii. Gotowała z najlepszymi szefami kuchni na świecie, wśród których byli między innymi René Redzepi, Iñaki Aizpirarte, Alex Atala, Daniel Pettersson i – ostatnio – Massimo Bottura. Jako jedyna kobieta została zaproszona do polskiej edycji „Cook it Raw”. Współwłaścicielka restauracji Hiša Franco, którą prowadzi z mężem sommelierem w słoweńskich górach. Ana prowadzi programy kulinarne w słoweńskiej i włoskiej telewizji.

 

Witek Iwański – w hotelu Narvil Conference & Spa odpowiada za menu i pracę wyjątkowej restauracji Aruana. Ma bogate doświadczenie, które zdobył w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych oraz w ramach praktyk w restauracjach z gwiazdkami Michelin – to pozwala mu na co dzień realizować największą życiową pasję, jaką jest gotowanie. W 2015 roku został laureatem Prix au Chef de L’Avenir, nagrody przyznawanej przez Międzynarodową Akademią Gastronomiczną.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: