Obiad z widokiem na morze - KUKBUK

Obiad z widokiem na morze

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Dinner with the view”. Tym razem jedziemy do Jastarni.

Zdjęcia: Rafał Meszka

obiad nad morzem kukbuk

Doskonałe jedzenie, wysmakowana aranżacja stołu i najpiękniejsze polskie krajobrazy – tak można podsumować cykl „Dinner with the view”. To multisensoryczny spektakl skomponowany z bogactwa smaków, barw, tekstur i aromatów, a wyłaniające się żywego ognia dania i stworzona z dbałością o detale scenografia stanowią jedną, uzupełniającą się całość. Od strony kulinarnej za wydarzenie odpowiada Malika Szyc-Juchnowicz, szefowa kuchni gdyńskiej restauracji Malika, a za aranżację stołu i estetykę wieczoru – KUKBUK.

 

Na pomysł cyklu wpadły Malika wraz z Agnieszką Małkiewicz. Koncepcja artystyczna narodziła się w głowach Darii Pawlewskiej, naszej wydawczyni, Oliwii Gede-Niewiadomskiej, dyrektorki artystycznej magazynu oraz projektantek i scenografek, które poznały się w poznańskiej School of Form – Agaty Kiedrowicz i Marty Szostek. To one stworzyły magię wieczoru podczas poprzedniego spotkania.

 

Inspiracją do pierwszej kolacji, która miała miejsce nad rzeką Narwią w hotelu Narvil, były dwa żywioły: ogień i inspirowane nim techniki gotowania oraz woda – toń rzeczna. Na stole pojawiły się połyskujące głęboką czernią bryły węgla kamiennego, na których serwowano wyjęte wprost z ognia potrawy. Rzeka podpowiedziała projektantkom kolor i wzór ręcznie wykonanych serwet z bawełnianego płótna, barwionych na szarobłękitny kolor. Sufit, niejako podniebienie całej aranżacji, stanowiła instalacja z paproci i trzcin rzecznych.

obiad nad morzem kukbuk

Ramą estetyczną dla wszystkich kolacji jest neutralna baza, którą stanowią tkaniny – obrus autorstwa studia FENEK oraz inspirowany nim ubiór dla kelnerów. Stanowią tło dla pojawiających się na stole smaków, tekstur, aromatów. Środkiem stołu, który skupia wokół siebie wszystkich gości, biegnie żywa scenografia – “bieżnik” skomponowany z lokalnych materiałów, oddziałujących na zmysły kolorem, teksturą, aromatem.


Kolacja nad morzem to przede wszystkim głęboki kolor morza –ultramaryna, wapienna biel otoczaków i szarość drewna wypłukanego przez fale.


 

Co będzie gotować Malika? Tego nie wiemy, ale wiadomo, kto będzie jej towarzyszył – Viviana Varese i Paweł Twerjanowicz. Kolacja odbędzie się 3 września w Domu Zdrojowym w Jastarni. Bilety na kolację można kupić na stronie organizatora. Do zobaczenia!

© KUKBUK 2017