Nowy zawód: wegański rzeźnik - KUKBUK

Nowy zawód: wegański rzeźnik

Wegański boczek? Rusza bezmięsny sklep mięsny.

Zdjęcia: Vegan Baczer

vegan butcher kukbuk

Do mleka i sera roślinnego zdążyliśmy się już przyzwyczaić, ale tęsknoty wegan za mięsną namiastką zdają się nie kończyć. To z myślą o nich dwaj bracia, Igor i Rafał, postanowili sprzedawać wegańskie mięso.  

Gdy fama o Vegan Baczerze poszła w świat, posypały się zamówienia – wszyscy chcieli spróbować wegańskiego boczku, kiełbasy pepperoni czy pieczeni.
vegan butcher kukbuk

Chłopaki wymyśliły również roślinne sosy: BBQ, majonez i smalec, które idealnie komponują się z wędlinami. Rosnąca popularność projektu umożliwia jego rozwój; Vegan Baczer działa na razie tylko na zasadzie crowdfundingu – dzięki zamówieniom może się rozwijać. Ostatnio bracia wysłali tysięczną paczkę i mają już fundusze na budowę sklepu internetowego.

W składzie wegańskich wędlin znajdziecie: białko pszenicy, mąkę ziemniaczaną, płatki drożdżowe oraz przyprawy takie jak sos sojowy, czy majeranek, a w boczku – aromat dymu wędzarniczego.

 

 Jeśli chcecie wesprzeć projekt Vegan Baczer, zajrzyjcie tu i zapiszcie się do newslettera. Możecie też zamówić pętko pepperoni czy kawałek pasiastego boczku, a do tego słoik majonezu bez jajek. Kanapki z takim zestawem smakują podobno nawet zatwardziałym mięsożercom – może warto spróbować, odsuwając na bok ideologię?

Zdjęcia: Vegan Baczer

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: