Nieznana kuchnia Japonii - KUKBUK

Nieznana kuchnia Japonii

Tajemnice zmysłowej kuchni japońskiej na dużym ekranie w kinie Iluzjon!
japonia festiwal kukbuk

Gdy w drzwiach twojego lokalu pojawi się turysta, upewnij się, czy masz wystarczająco dużo sosu sojowego i zacznij robić maki – mówią japońscy sushi masterzy, podkpiwając lekko z gustów przybyszy z Zachodu, przyzwyczajonych do mocnych smaków kalifornijskiej wersji swojego specjału. Mimo popularności sushi powszechna jest bowiem nieznajomość stojącej za nim idei. Chodzi przecież o jak najwierniejsze oddanie smaku produktu, a nie zatapianie go w sosie. Wystarczy, że sushi zostało nim już maźnięte przez kucharza.

 

Jakie jeszcze tajemnice skrywa coraz bardziej popularna w Polsce kuchnia japońska, jedna z najbardziej pociągających i przy okazji zdrowych kuchni świata? Wiele z jej sekretów będziemy mieli szansę odkryć podczas drugiej edycji festiwalu „Nieznane oblicza Japonii” organizowanego przez Filmotekę Narodową wraz z Fundacją Japońską (Japan Foundation) i Ambasadą Japonii w dniach 24-28 października w warszawskim kinie Iluzjon.

 

Festiwal rozpocznie „Przepis na dobre życie” (24.10.2015, godz. 19:30), ciepła opowieść o losach pewnej japońskiej rodziny skupionej przy wspólnym stole.

 

Chcącym poznać życie japońskich wojowników w osiemnastym wieku – od kuchni – polecamy smakowitą, okraszoną dowcipem mieszankę kina historycznego i opowieści miłosnej, czyli „Opowieść o gotującym samuraju” (25.10.2015, godz. 20:00). Film jest inspirowany historią rodu z prowincji Kaga, który pozostawił po sobie wyrafinowaną kuchnię, serwowaną na pięknej lace i ceramice Kutani, cenionej równie wysoko jak kuchnia ze starej stolicy Japonii – Kioto.

 

Następnego dnia na ekranie ugotuje się najpopularniejsza na świecie japońska zupa, czyli ramen, w historycznym, społecznym kontekście(„Ramenowy samuraj”, 26.10.2015, godz. 20:00). W latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku, kiedy Japonia wychodziła z ruiny i powoli wstępowała na ścieżkę rozwoju gospodarczego, ramen był pożywnym źródłem białka i węglowodanów dla biednych, ciężko pracujących przy odbudowie kraju robotników.

 

Ramen to pokarm nie tylko dla ciała, lecz także dla duszy, tak przynajmniej twierdził serwujący go przez ponad pięćdziesiąt lat Kazuo Yamagishi. „Mistrz ramenu” (27.10.2015, godz. 20:00), do którego zdjęcia trwały ponad dziesięć lat, to dokument pokazujący fenomen popularnej tokijskiej restauracji i jej niezłomnego właściciela.

 

Bohatera ostatniego filmu festiwalu przedstawiać nie trzeba – to Jiro Ono, jeden z najstarszych i najsławniejszych na świecie mistrzów sushi, hołubiony przez smakoszy z całego świata. Kto nie widział jeszcze filmu o nim albo chce powtórzyć ucztę u Jiro, niech zarezerwuje sobie ostatni dzień festiwalu („Jiro śni o sushi”, 28.10.2015, godz. 20:00).

japonia festiwal kukbuk
japonia festiwal kukbuk

 

W trakcie kilku festiwalowych dni nie tylko będziemy podziwiać obrazy nasycone miłością do jedzenia i podglądać imponujące techniki obróbki egzotycznych produktów, lecz także weźmiemy udział w wyjątkowych warsztatach, podczas których pod okiem specjalistów (między innymi szefa kuchni specjalizującej się w makaronie udon popularnej warszawskiej restauracji UKI UKI) nauczymy się robić ramen. Wstęp na warsztaty jest bezpłatny, ale obowiązuje wcześniejsza rezerwacja (więcej szczegółów na stronie kina Iluzjon).

 

Nieznane oblicza Japonii. Przegląd nowego kina japońskiego, część 2, 24-28 października 2015, Kino Iluzjon, ul. Narbutta 50a, Warszawa

 

Zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: