Niech żyje Topinambur - KUKBUK

Niech żyje Topinambur

Taka niepozorna bulwa, a tyle możliwości. Już 15 października w Zorza Bistro rozpoczyna się topinamburowe święto.

Grafika: Zorza Bistro

zorza topinambur kukbuk

W Zorza Bistro dobrze wiedzą, że w kuchni chodzi o sezonowość. Wspólnie żegnaliśmy już letnią truflę, zajadając się gnocchi z kurkami i sosem truflowym oraz polikami wołowymi z piernikowym sosem i truflowym puree. Tym razem w ramach akcji „Z miłości do sezonowości” będziemy poznawać wszystkie uroki topinamburu, zwanego też słonecznikiem bulwiastym. Od czwartku do niedzieli na gości Zorzy czeka specjalne menu:

  • Pieczony topinambur z sałatką Waldorf, chrzanowym posset, posypką z buraka oraz czipsem z jabłka
  • Domowe pappardelle z topinamburowym sosem, suszonym, zielonym groszkiem w dwóch postaciach oraz pudrem z borowików
  • Hanger steak ze słodkimi pieczonymi warzywami, sosem a’la purée z topinamburu oraz pomidorowo-tymiankowym concasse
  • Zupa z ciemnej czekolady z sorbetem wiśniowym z dodatkiem octu balsamicznego, paloną miękką bezą i słonymi czipsami topinamburowymi

 

Do picia:

  • Mar-tea-ni  – gin aromatyzowany herbatą Earl Grey, uzupełniony cytryną i białkiem
  • Cold press marchwiowo-imbirowy wzmocniony ginem z czerwonym pieprzem, Cointreau, selerem i goryczką pomarańczową

 

Na topinamburową ucztę zapraszamy nie tylko wszystkich miłośników słonecznika bulwiastego, lecz także tych, którzy nie do końca wiedzą z czym to się je. Rezerwacji można dokonywać pod numerem telefonu +48 602 586 969 lub pisząc na rezerwacje@zorzabistro.pl. Zajrzyjcie też na facebookową stronę wydarzenia.

 

Mamy do rozdania osiem voucherów o wartości 50 zł każdy, do wykorzystania od 15 do 18 października w Zorza Bistro. Dostaną je osoby, które podadzą nam swój pomysł na topinambur. Na wasze komentarze pod tym postem czekamy do środy 14 października do godziny 12. Najciekawsze odpowiedzi nagrodzimy voucherami. Powodzenia!

 

REGULAMIN

 

Grafika: Zorza Bistro

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: