Najciekawsze wydarzenia kulinarne w sierpniu - KUKBUK

Najciekawsze wydarzenia kulinarne w sierpniu

Sprawdźcie, dokąd warto się wybrać na pełną kulinarnych doznań wycieczkę.

Zdjęcia: materiały promocyjne
Tekst: redakcja

Off Festival Kukbuk

Jeśli poznawanie nowych smaków to wasza główna motywacja do wyjazdów, a planowanie wakacji zaczynacie od rozpisania dań, które musicie zjeść – ten przewodnik jest właśnie dla was. Przygotowaliśmy zestawienie ciekawych wydarzeń kulinarnych, które warto uwzględnić w planach na sierpniowe weekendy.

4-6 sierpnia
Katowice
Off Festival

To przede wszystkim uczta muzyczna, ale festiwal dopieści również wasz zmysł smaku. Kiełbasy z grilla i burgery z kiszoną kapustą jako festiwalowa przekąska to już przeszłość. Off Festival pokazuje, jak powinna wyglądać strefa gastronomiczna na masowych imprezach. Oferta jest skonstruowana tak, żeby uwzględnić różne potrzeby żywieniowe – możecie skosztować wegańskich hot dogów, sałatki z matiasem, nietypowych podrobów, alternatywnie parzonej kawy i biodynamicznych win. Dodatkowo duży nacisk położono na ekologię: produkty w większości pochodzą z ekologicznych upraw i hodowli, a festiwalowe sztućce i naczynia są zrobione z materiałów biodegradowalnych.

6 sierpnia
Warszawa
Festiwal Lodów Rzemieślniczych

Małe, ale bardzo przyjemne wydarzenie – w warszawskim klubie Iskra odbędzie się Festiwal Lodów Rzemieślniczych. Będzie można spróbować różnych rodzajów lodów: naturalnych, tradycyjnych, tajskich, wegańskich, w bąbel-waflach, w czarnych wafelkach, na śmietanie i na „szronie”. Zjedzenie kilku porcji – usprawiedliwione!

Zdjęcie: materiały promocyjne

11-12 sierpnia
Toruń
Święto Toruńskiego Piernika

 

Święto Toruńskiego Piernika to cykliczna impreza, która zaskakuje kulinarno-kulturalnym programem. Oprócz tradycyjnego wypiekania pierników na pokazach szefów kuchni będzie można spróbować dań autorstwa Pascala Brodnickiego, Sebastiana Olmy i Ewy „Maliki” Szyc-Juchnowicz. Ciekawym punktem programu jest Cud Miód, organizowane przez Monikę Kucię wydarzenie na pograniczu sztuki i kulinariów, w trakcie którego uczestnicy zagłębią się w historię miodu i pszczół. Wieczorami będą się odbywać koncerty – wystąpią między innymi Łona i Weber, Kortez i Fisz Emade Tworzywo.

Monika Kucia Miod na serce Polin 1.03.2017 foto Radoslaw Pasterski
Zdjęcie: Radosław Pasterski

11-15 sierpnia
Poznań
Poznań Food Days

Poznań do świętowania podchodzi kompleksowo. Poznań Food Days, trwająca pięć dni impreza, to prawdziwa gratka dla głodnych nowości foodies. Na Starym Rynku Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku będzie kusił regionalnymi produktami z Jarmarku Smaków, warsztatami, pokazami i koncertami. W Kinie Pałacowym Films for Food zorganizuje przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, czemu będą towarzyszyć inspirowane nimi kolacje. Wybrane poznańskie restauracje wezmą udział w akcji „W tytce i na patyku”, w ramach której zaoferują menu tapasowe w promocyjnej cenie, lub w akcji „Kulinarne duety” z menu degustacyjnym. Dodatkowo 12 sierpnia na placu Bernardyńskim odbędzie się Festiwalowy Zielony Targ z darmowymi degustacjami lokalnych produktów. Długi weekend w Poznaniu na pewno nie będzie nudny!

Films for Food
Zdjęcie: materiały promocyjne, kadr z filmu MRÓWKI NA KREWETKACH, reż. Maurice Dekkers

12 sierpnia
Białystok
Podlaskie Śniadanie Mistrzów

Śniadanie w ogrodach pałacu Branickich to pomysł na leniwą sobotę podczas dłuższego pobytu na Podlasiu – raz do roku gromadzą się tam wystawcy z Białegostoku i okolic. W ramach Podlaskiego Śniadania Mistrzów można nie tylko zjeść różnorodne dania z lokalnych restauracji, ale również kupić produkty spożywcze i kosmetyczne od rzemieślników z regionu. A także – wyjść na spacer z psem ze schroniska i zgłosić się do wolontariatu lub przekonać do adopcji. Duży plus za taką akcję!

podlasie sniadanie Kukbuk
Zdjęcie: materiały promocyjne

19-20 sierpnia
Gruczno
Festiwal Smaku

Festiwal w Grucznie to jedna z pierwszych takich imprez skupiających regionalnych producentów – i niewątpliwie ma duże zasługi w rozwoju rzemieślnictwa w Polsce. Promuje kulinarne i kulturalne bogactwo regionu kujawsko-pomorskiego: lokalne tradycje, produkty spożywcze, kulturę stołu, rękodzieło i sztukę. Zdecydowanie warto wybrać się do Gruczna na zakupy i przywieźć do domu skarby, których nie znajdziecie gdzie indziej. Ponadto podczas festiwalu możecie wziąć udział w licznych konferencjach, prezentacjach Klubu Szefów Kuchni i warsztatach.

Gruczno Kukbuk
Zdjęcie: materiały promocyjne, M. Żukowska

25 sierpnia – 3 września
Warszawa
Fine Dining Week 

Pod koniec sierpnia odbędzie się trzecia edycja Fine Dining Week. Po sukcesie poprzedniej edycji festiwalu szykuje się kolejna okazja na doświadczenie sztuki kulinarnej w jednych z najlepszych restauracji w stolicy. W festiwalowej cenie 119 złotych będzie można spróbować menu degustacyjnego przygotowanego przez wybitnych szefów kuchni. To doskonała okazja, żeby pocieszyć się na koniec wakacji odrobiną luksusu.

Fine Dining Week
Zdjęcia: materiały promocyjne

19-27 sierpnia
Kopenhaga
Copenhagen Cooking & Food Festival

Pomysł na sierpniowy city break. Kopenhaga to niezmiennie jedno z najgorętszych miejsc na kulinarnej mapie Europy. Nic więc dziwnego, że właśnie tutaj odbywa się jedna z najciekawszych i największych imprez kulinarnych – Copenhagen Cooking & Food Festival. Na 10 dni całe miasto zamienia się w mekkę foodies – i przez ten czas żyje dobrym jedzeniem. W programie każdy znajdzie coś dla siebie: są warsztaty (na przykład robienia kiełbasek), kolacje na cztery ręce z udziałem gwiazdkowych szefów kuchni, pop-upy gastronomiczne i kolacje pod gołym niebem (na przykład w ogrodach społecznych). Specjalność festiwalu to obiady i kolacje wydawane w prywatnych domach – gospodarzami kameralnych spotkań są szefowie kuchni, autorzy książek kulinarnych, właściciele cukierni, dizajnerzy. Do tradycji festiwalu należy też konkurs na najlepsze hot dogi, w którym rywalizują znani kucharze.

ÅretsRet2016_Rasmus_Flindt_Pedersen9 -- Photo: Rasmus Flindt Pedersen, (+45) 41604460, rasmus@flindtpedersen.com, www.flindtpedersen.com --
Photo: Rasmus Flindt Pedersen

Cały sierpień

Supraśl
Podlasie SlowFest

Podlasie SlowFest trwa ponad dwa miesiące i jest jednym z wielu powodów, by w sezonie letnim odwiedzić północno-wschodnią Polskę. Bogata oferta kulturalna festiwalu będzie doskonałym dopełnieniem wypoczynku w malowniczych okolicach Supraśla. Miejscowość przez całe wakacje żyje literaturą, teatrem, filmem, sztuką i muzyką. Macie czas do połowy września, żeby znaleźć chwilę na odpoczynek zgodnie z ideą slow. W sierpniu na gości zainteresowanych kulinariami czekają między innymi warsztaty pieczenia chleba z Moniką Walecką oraz pokaz filmu „Wnyki” ze wspólnym ogniskiem. W przestrzeni instalacji „Plantacja” będą się odbywać również warsztaty związane z dzikimi roślinami jadalnymi. Do tego pokazy filmowe, wycieczki po puszczy i bagnach z literaturą w tle, rajdy rowerowe… Supraśl to must visit podczas tych wakacji.

Podlasie Slow Fest
Zdjęcie: materiały promocyjne

Miejskie targi, bazary, markety

Jeśli lubicie weekendowe wyjazdy kulinarne do miast, to polecamy korzystanie z dobrodziejstw lokalnych marketów. We Wrocławiu nie przegapcie niedzielnego Wrocławskiego Bazaru Smakoszy  z bogatą ofertą rzemieślniczych produktów i modnym pop-upowymi restauracjami. Poczujcie industrialne klimaty na gdańskim Podwórku, na którym  street foodowa oferta kulinarna towarzyszy koncertom, wystawom i wydarzeniom modowym. W Warszawie koniecznie wybierzcie się wieczorem na Nocny Market, by poczuć atmosferę azjatyckich i berlińskich marketów  i pobujać się w rytm muzyki.

>>> Sprawdźcie, co warto zjeść na Nocnym Markecie w rankingu KUKBUK-a!

Podwórko Kukbuk
Gdańsk, Podwórko
Warszawa, Nocny Market
Wrocław, Wrocławski Bazar Smakoszy
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: