Menora zaprasza do stołu - KUKBUK

Menora zaprasza do stołu

W Menora InfoPunkcie rusza nowy cykl wydarzeń kulinarnych. Pierwsze spotkanie skupione będzie wokół kuchni żydowskiej w Lublinie.
menora kukbuk

W ramach cyklu „Spotkania wokół stołu” odbywać się będą dyskusje, prezentacje oraz warsztaty poświęcone polsko-żydowskiej kulturze kulinarnej we współczesnej i historycznej odsłonie. Pomysłodawczynią i koordynatorką projektu jest Monika Kucia – kuratorka i dziennikarka kulturalna. Tematem przewodnim pierwszego spotkania będą żydowskie korzenie kuchni lubelskiej. Cykl rozpocznie się 25 sierpnia w siedzibie InfoPunktu na Placu Grzybowskim.

Gościem wieczoru będzie Waldemar Sulisz – dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, właściciel portalu JemLublin.pl, który podczas spotkania opowie o korzeniach żydowskiej kuchni Lublina oraz przedstawi prezentację fotograficzną. Dzień później, 26 sierpnia, odbędą się warsztaty kulinarne. Uczestnicy przygotują żydowskie dania z tego regionu: zupę rybną z karpia na sposób żydowski oraz pstrągi na sposób żydowski z sosem bakaliowym, kurkami podawane z kaszotto ziołowym, a także drożdżową chałkę. Warsztaty poprowadzi Kamil Kotarski – kucharz, ekspert kulinarny, promotor produktów i kuchni regionalnej.

Będziemy poruszać się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Będziemy rozmawiać, słuchać, oglądać, smakować, zgłębiać i poznawać tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskutować o jego obecności we współczesnym świecie – mówi Monika Kucia pomysłodawczyni i koordynatorka projektu.

Pierwsze z serii spotkań zatytułowane „Szabaśnik i bubelah, czyli żydowski Lublin” dotyczyć będzie korzeni żydowskiej kuchni Lublina. Wydarzenia – dyskusja oraz warsztaty kulinarne – odbędą się w Menora InfoPunkcie prowadzonym przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.

Spotkanie z Waldemarem Suliszem – wstęp wolny

Warsztaty kulinarne z Kamilem Kotarskim – 150 złotych, bilety dostępne na bilety.polin.pl i w kasach Muzeum.

Na warsztatach, które potrwają około 3 godzin, poznacie i przećwiczycie co najmniej 4 przepisy na dania kuchni żydowskiej, dowiecie się, skąd wynikają tradycje danego święta żydowskiego, uzyskacie odpowiedzi na pytania dotyczące żydowskiego świata, które zawsze chcieliście zadać, ale nie mieliście kogo zapytać i spędzicie wspaniały czas z osobami pełnymi pasji, które tak jak wy chcą wiedzieć więcej. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: